Dyrk italienske grønnsaker
I Italia går dyrking og matlaging hånd i hånd. Grønnsaker badet i sol gjør maten til noe helt spesielt – man mange italienske grønnsaker kan også dyrkes i Norge. Her er tipsene for en mer middelhavsinspirert grønnsaksdyrking.
Har du kommet hjem fra ferie og oppdaget at tomatene ikke smaker det samme som de gjorde på restauranten nede ved Middelhavet? Til en viss grad avhenger det av sola, men italienerne dyrker også andre varianter av plantene. Mange av dem kan heldigvis også dyrkes hos oss.
Italia – Europas første hage
Italia har lenge vært et av verdens fremste land når det kommer til økologisk landbruk, og i dag dyrkes rundt én million hektar på denne måten. Det var også her, i de italienske klostrene, de første urtehagene ble opprettet. Italia blir derfor ofte kalt Europas førte hage. Her dyrkes ikke bare urter og grønnsaker, men også frukt som epler, pærer, kirsebær, aprikoser, sitrusfrukter, fiken og til og med en masse nøtter og mandler.
Italienske grønnsaker som kan dyrkes i Norge
Piennolo-tomater – også kalt evighetstomater
Piennolo er opprinnelig et navn på fem typer tykkhudede tomater som kan lagres. De vokser på skråningene av vulkanen Veuvio nær Napoli og har en bittersøt smak som gjør seg ekstra godt etter tilberedning. Det fine med piennolo-tomater er at de kan lagres hengende i en klase over vinteren, og de blir faktisk bedre når de begynner å krympe. Tomatene oppbevares best på et kjølig sted med 11–15 grader, men det er også mulig å henge dem i romtemperatur. Det er det tykke skallet, et høyt sukkerinnhold og lavt vanninnhold som gjør tomatene så enkle å lagre. Det finnes selvsagt også en rekke andre typer tomater som gir en ekstra smak av Italia i maten.
Ruccola
Ruccola er mye brukt i italiensk mat, og det er ofte den types som kalles vill ruccola som brukes mest. Disse har smalere blader enn annen ruccola, og en litt pepperaktig smak. Vill ruccola er egentlig det samme som sandsennep, mens «vanlig» ruccola har bredere blader og en mildere smak. I Italia brukes begge varianter i paier, salater og carpaccio. Du får en superenkel, deilig salat om du blader ruccola med noen dråper sitron og en god olivenolje. Ruccola er veldig lett å dyrke, og du kan dyrke den både ute og inne, for eksempel i vinduskarmen.
Squash (zucchini)
Squash kommer opprinnelig fra Amerika, men de fleste nye varianter har blitt utviklet i Nord-Italia. I dag inngår squash som en basisvare i det italienske kjøkkenet, og den serveres vanligvis i middelhavsinspirerte gryteretter, supper og pastasauser. Den er også gode å steke sammen med hvitløk. Squash krever litt omsorg med næring og vann, men er ellers enkel å dyrke. Som de fleste italienske grønnsaker trives også squash på et solrikt sted. Blomstene på plantene kan også spises, for eksempel ved å fylle dem med god ost og fritere dem.
Blant andre grønnsaker som ofte inngår i det italienske kjøkken kan vi nevne gresskar, artisjokker, selleri, paprika og reddiker – alt vel verdt å dyrke for en mer italiensk vri på matlagingen.