4 grønnsaker du kan dyrke deg selvforsynt med
Jovisst er det fint å kunne dyrke selv! Her presenterer vi fire godsaker du lett kan bli selvforsynt med – de er enkle å dyrke og gir stor innhøsting.

Med god planlegging er det fullt mulig å gjøre en liten familie selvforsynt med grønnsaker på en vanlig boligtomt, men for de fleste kan det være nok å bli selvforsynt med noen få grønnsaker. For å ha mat på bordet i lange tider, er det praktisk å satse på grønnsaker som kan høstes og lagres lenge.
Her lister vi opp fire forslag som er enkle å komme i gang med og som gir store avlinger. Du kan selvsagt dyrke mye mer enn disse om du vil, som bær, frukt, urter og flere grønnsaker som kan lagres.

1. Potet
Poteter troner selvsagt på toppen av listen over grønnsaker du kan dyrke deg selvforsynt med. Inkafolket i Sør-Amerika dyrket poteter, og her i Norden har vært et fast innslag i kostholdet siden 1600-tallet. Poteten ble raskt populær, siden den både var mettende og kunne brukes til stivelse og brennevin. Poteten er faktisk den grønnsaken som gir mest energi per dyrket areal. Den er også næringsrik, kan tilberedes og spises på mange ulike måter og den har gode lagringsegenskaper. Og som om det ikke var nok, så er det faktisk mulig å overleve kun på poteter.

2. Kål
Kål er ekstremt nyttig, i tillegg finnes det en lang rekke varianter, alt fra grønnkål til små delikate rosenkål. Mange varianter kan også høstes til langt ut på vinteren, som grønnkål og palmekål. Kål har vært dyrket i Norden siden vikingtiden, og kålen var spesielt viktig for overlevelsen før vi begynte å dyrke poteter. Kål er forholdsvis lett å dyrke, om du sørger for å gjødsle og vanne jevnlig samt beskytte plantene mot insekter og sultne dyr.

3. Spinat
Tredjeplassen på listen over grønnsaker det er lett å bli selvforsynt med går til spinat. Den er veldig lett å dyrke, og du kan så den allerede på vinteren for å få en tidlig våravling. Det som blir til overs kan fryses eller til og med tørkes. Spinat kan også sås i august og et stykke utover høsten, noe som gjør sesongen for spinat lang. Visse typer, som for eksempel newzealandsk spinat, er dessuten flerårige.
Spinat inneholder mye C-vitamin, og den kan spises både rå og tilberedt. Størst innhøsting får du i god jord som gjødsles og vannes regelmessig, men spinat er ikke spesielt vanskelig å lykkes med – den vokser til og med i skyggen. Spinat du dyrker ute kan gjerne kombineres med Malabarspinat som dyrkes i potte inne, den blir til lange vakre ranker og er dekorativ også som potteplante.

4. Tomat
Tomater er dyre i butikken, men enkle å dyrke både ute og inne. De er kanskje ikke det første man tenker på når det gjelder grønnsaker å overleve på, men de setter definitivt en ekstra piff på maten, uansett om de brukes i salater, gryteretter eller sauser. Tomater kan fryses, tørkes, fermenteres eller hermetiseres.
For deg som vil bli selvforsynt er det lurt å velge sorter som gir stor innhøsting og modnes i ulike perioder. Kombiner gjerne med vintertomater, såkalte Piennolo. Det er tomatsorter som kan lagres hengende og holder ekstra lenge. Mange dvergbusktomater er det også mulig å dyrke inne, om du tar i bruk plantebelysning på vinterstid.
Vær oppmerksom på at tomater og poteter ikke bør dyrkes nær hverandre, siden poteter kan smitte tomatene med bladmugg. Sporene spres med vinden, så sørg for å dyrke dem i ulike år eller med en avstand på minst 400 meter.

Svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
Les mer:
Du er her: