Plantagen Logo

August – dette kan du så og dyrke

Så og dyrk

Frodig grønt og sensommervarme! August byr på høsting av epler, grønnsaker og bær, men likevel er det ikke for sent å så noe nytt. Hva med noen hurtigvoksende grønnsaker?

Product image
  • SÅKALENDER – AUGUST

    Selv om august på mange måter er måneden du ser resultatene av det du sådde på våren, finnes det hurtigvoksende planter som du kan sette i jorden nå.

  • Så fra frø i august

    Ruccola
    Asiatiske grønnsaker
    Salat

    En del bladgrønnsaker kan faktisk vokse lettere når det blir litt kjøligere ute, sammenliknet med veksten på de heteste sommerdagene.

  • Plant stauder, busker og trær

    Høsten er en utmerket tid for å plante nye stauder, busker og trær, siden det er litt fuktigere i jorden. Vintergrønne planter og bartrær er eksempler på planter som har godt av å plantes nå, slik at de rekker å etablere seg godt før frosten kommer.  

    August er også perfekt for å dele og plante om stauder du allerede har i hagen, disse har også god nytte av økt fuktighet i både luften og jorda.  

  • Den store innhøstingen

    Epler, tomater, agurk og krydder… august er en helt fantastisk måned for å høste. Plukk inn grønnsaker, frukt og bær og bygg opp matlageret for vinteren gjennom å sylte, safte, tørke og fryse.

    Visse grønnsaker kan trenge litt hjelp for å rekke å modnes før frosten kommer. For eksempel kan du vurdere å toppe tomatplantene, slik at plantene kan legge all energien i de tomatene som allerede er der.  

    Fortsett også med å høste krydder og samle inn til deilige tekopper som kan nytes i høstmørket. Solbærblader, mynte og sitronmelisse er eksempler på planter som egner seg godt i te.

  • Sank frø til neste år

    Tenker du litt fram i tid, er august en super måned for å høste inn frø fra blomster og blomstrende grønnsaker. For å få best mulig resultat, er det lurt å plukke dem på en tørr dag.

  • Gjødsle og gi nytt liv til jorden

    Bruk gjerne planterester fra innhøstingen mellom plantene i bed og plantekasser, det beskytter mot uttørking og gir samtidig næring til jorden. Har du mye gressklipp og andre planterester, kan du også starte neste års dekkdyrking. 

    Etter hvert som planter høstes og jorden blir ledig, kan det også være fint å grønngjødsle – det vil si å så planter som tilfører næring til jorden, såkalte grønngjødslingsplanter. Eksempler på slike er krabbekløver, blodkløver og honningurt. Slike grønngjødslingsplanter beriker jorden før neste sesong. La bladene komme litt opp om høsten, før du klipper dem ned og begraver restene i jorda. I tillegg til å gi ny næring til jorda, gjør grønngjødslingsplantene det vanskeligere for ugress å komme til jorda. Mange av dem er også til hjelp for pollinatorer og andre insekter.  

  • Flytt planter som ikke tåler kulde inn

    Allerede i august kan det være på tide å flytte enkelte planter som ikke tåler frost inn i varmen – avhengig av temperatur og hvor i landet du bor, selvsagt. Chili, paprika og basilikum er eksempler på planter det kan være verdt å ta inn tidlig, slik at de ikke plutselig blir utsatt for nattefrost. Chili og paprika trives ikke om temperaturen kryper under 10 grader, for eksempel.  

  • SKREVET AV

    Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».

    (Foto: Sandra Birgersdotter Ek)