Plantagen Logo

September – dette kan du så og dyrke

Så og dyrk

Vakre, røde løv og siste rest av sommer. Nå er det på tide å høste inn de siste grønnsakene og fruktene fra hagen. Samtidig kan du gjerne plante nytt og ikke minst sette blomsterløk i jorden for en herlig, blomstrende vår.


Product image
  • September er måneden som avslutter dyrkingssesongen. Det er fortsatt mulig å så bladgrønt, men høsten handler i hovedsak om å høste, samle frø og lagre – og selvsagt nyte siste rest av den grønne, frodige sommeren.


  • Dette kan du så og plante i september

    Selv om det er sent på sesongen, kan det være verdt å prøve seg på hurtigvoksende bladgrønt. Kanskje gir det bare noen blader til brødskiva eller salaten, men det kan også bli ganske mye ut av det – særlig om du bor i noen av de mildere delene av landet.  


  • Hvis du har igjen forkultiverte planter av salat og spinat, kan disse fortsatt plantes ut nå i september. Så lenge jorden er varm, kan du også plante nye trær, busker og stauder samt flytte på de du allerede har. Høy luftfuktighet og lange dager hjelper plantene i gang. 


  • Plant blomsterløk for vakker vårblomstring

    Blomsterløkenes tid er nå, så pass på å få herlige påskeliljer, tulipaner, allium, perlehyasinter og andre høstløk ned i jorden. Høstløkene plantes i jorden på høsten, og blomstene dukker opp på våren. Sett løken i jorda så fort som mulig etter at du har kjøpt dem, og gjødsle i tråd med det som står på pakken for å få det beste resultatet.

  • Innhøsting i september

    I september kan du høste nesten alle grønnsaker som ikke skal overvintre, som for eksempel chili, paprika, squash og tomatillo.

    Chili og paprika kan imidlertid trenge enda litt tid for å modnes helt, men du bør likevel ta inn plantene dersom temperaturen synker til under 10 grader. De siste fruktene utvikler seg ofte fint i vinduskarmen eller under en plantelampe.

    Selv grønne tomater kan ha godt av å bli tatt inn, siden store temperatursvingninger kan få dem til å sprekke. Plukk dem av planten og spre dem ut på et brett for å modnes der.

    Andre grønnsaker kan fint få stå ute selv om temperaturen synker. Det gjelder for eksempel purreløk, blomkål, grønnkål, persillerot, mangold, spinat, pak choi, persille, artisjokker og pastinakk.

  • Samle frø

    Pass på å samle inn frø fra overblomstrede blomster. Velg deg en tørr dag og gå på skattejakt i hagen, la frøene tørke på et brett eller fat før du lagrer dem på en tørr plass til neste sesong.

  • SKREVET AV

    Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».

    (Foto: Sandra Birgersdotter Ek)