Hurtigvoksende grønnsaker og blomster – dyrking i siste liten
Glemte du å så frø på våren? Ingen fare! Her er plantene som gir frodig grønt og vakre blomster på et blunk.
Noen ganger strekker ikke tiden til. Fikk du ikke sådd frø på våren, kan det være fint å vite at løpet ikke er kjørt. Du kan fortsatt få en sommerhage full av både grønnsaker og blomster. Det finnes nemlig planter som vokser fort, til og med skikkelig fort. Dessuten kan det i visse tilfeller faktisk være en fordel å så litt senere, når jorden har blitt varm og risikoen for frostnetter er over.
Grønnsaker som vokser fort
Alt kan naturligvis ikke sås i siste minutt. Du kan ikke «jukse» med planter som bruker lang tid på å utvikle seg, som for eksempel artisjokker og chili, men i de fleste tilfeller er det ikke noe problem å starte dyrkingen sent. Det finnes mye som gror fort. Salat, som krever litt vårkulde for å gro, kan enkelt forkultiveres på et kjølig sted inne eller i et skyggefullt hjørne i hagen, før den plantes ut i bedet eller plantekassen.
Skikkelige siste-liten-planter er blant annet sommergulrøtter, rødbeter og kålsorter som Pak Choi – de vokser fra frø til ferdige planter på cirka åtte uker. Enda kjappere er mangold/bladbete og vårløk, og skulle du ha det skikkelig travelt er ruccola et godt alternativ – denne pepperaktige bladgrønnsaken gir rekordrask innhøsting.
Selv om det er midt på sommeren, kan du faktisk så veldig mye, for eksempel reddiker, erter, dill, nepe, kålrabi og asiatiske bladgrønnsaker.
Og har det blitt tidlig høst, er det fortsatt ikke for sent å så! Da trives spinat, ruccola, Pak Choi, erteskudd, mangold og reddiker i bedene. Når det blir litt kjøligere på høsten kommer også en ny sjanse til å så de salatsortene som er glad i litt svalere temperaturer. Persille, koriander, sukkererter og forskjellige typer kål kan også sås på denne tiden.
Blomster som vokser fort
Selv blant blomstene finnes det varianter som vokser fort.
Blomkarse av ulike typer er blant de som har det mest travelt, og i dag finnes disse i mange farger, som gul, rød, oransje, rosa og aprikos. Blomkarse er ikke bare vakre, de kan også spises – bladene inkludert. De passer for eksempel godt i salat eller pesto. Karsen stammer fra Mellom- og Sør-Amerika, og den finnes i over 90 varianter. Den vanligste er nok ulike typer av den oransjerøde blomkarsen, også kalt indisk karse, som ble importert til Europa av portugisiske sjøfarere på 1500-tallet. Den blomstrer vakkert helt til frosten kommer.
Ringblomsten er en annen blomst som du kan så sent. Denne finnes også i mange farger, samt i enkle og doble varianter. I tillegg til at ringblomster er veldig enkle å dyrke, er de en viktig matstasjon for insekter. Dyrker du ringblomst, tiltrekker du deg rovinsekter som kan hjelpe deg med å holde bladlus og andre skadedyr i sjakk. Plant gjerne ringblomst forebyggende i hagen, under roser eller frukttrær der skadedyr fort kan bli et problem.
Solsikke, valmue, sinnia, honningurt og pyntekorg er andre blomster som vokser fort og gir fin farge til blomsterbedet.
Fiks ferdige planter
Det er aldri feil å ta en snarvei. Du får kjøpt de aller fleste planter som ferdige planter i dag, og gjør du det vil du selvsagt spare mye tid.
Kjøper du blomstrende stauder, kan det være fint å velge noen som er litt større og på vei til å blomstre om du vil ha et umiddelbart resultat. Stauder bruker ofte litt tid på å bli store, så kombiner gjerne med blomstrende ettårige planter det første året – de fyller ut blomsterbedet på en fin måte.
Du kan også kjøpe ferdige grønnsaksplanter eller stiklinger fra grønnsaker og bær, og her er det mye nytt og spennende å teste ut.