Hagekalender for våren – dette kan du gjøre i hagen nå
Våren er perfekt for å gi liv til hagen din, plante nytt og nyte de første vårtegnene som bryter vinterens grep om hagen.

Under skriver vi generelt om hagen på våren, før vi dykker ned i konkrete tips for hver enkelt stil. Mange av oss har ikke bare én stil i hagen, vi mikser og matcher fra flere, så her er det mye å hente for alle med hage.
Hagesysler på våren
Når solen endelig vender tilbake og jorden gradvis varmes opp, begynner en ny intensiv sesong i hagen. Mange grønnsaker og blomster kan faktisk plantes allerede tidlig på våren, og litt senere, når jorden er klar, er det tid for flere frø og utplanting av forkultiverte planter. Vårtemperaturen kan imidlertid være skiftende, så det er lurt å beskytte de mest følsomme plantene mot kulde. Sås de for tidlig, kan de bli skadet av frostnetter som plutselig dukker opp igjen.
Våren er også en utmerket tid for å plante nytt, samt å anlegge nye blomsterbed og grønnsakshager. I potter trives sprø løkplanter som tulipaner, påskeliljer og krokus.
- Gjør det vårfint etter vinteren
Ta en våropprydding i hagen for å gjøre plass til nye skudd og vårens planter. Nyt lyset og fuglesangen samtidig som du får dagens dose av frisk luft og trim.
- Forbered bed og blomsterbed
Fjern ugress, klipp ned visne stauder og sjekk jorden. Kanskje trenger du å erstatte noe jord og tilføre annen gjødsel? Vi har tips om jord og gjødsel til alle typer planter.
- Beskjær trær og busker
Men ikke glem å lese om hver sort, noen kan være bedre å beskjære om høsten. I våre planteguider kan du lese detaljert om hvordan du tar vare på akkurat de plantene du har.
- Plant nye stauder, busker og trær
Utforsk det store utvalget av utendørsplanter og suppler hagen din der det trengs. Hva med et staudebed som blomstrer hele sesongen eller et frukttre?
- Forkultiver inne
Så frø av grønnsaker og blomster innendørs, som du kan plante ut når været blir varmere. Våren er høysesong for forkultivering og dyrking. Om du ikke allerede er i gang, kan vi gi deg korte og enkle tips om vårplanting.
- Så frø direkte utendørs
Du kan så frø av mange typer grønnsaker og sommerblomster ute allerede på våren. Kuldeømfintlige planter, som bønner og belgvekster, sås sent på våren eller tidlig på sommeren.Sjekk ut vår såkalender for gode såtips, måned for måned.
- Så frø i drivhus eller veksttunnel
Drivhus og dyrkingstunneler fanger solens varme, noe som innebærer at plantesesongen både kommer i gang et par måneder tidligere og varer lengre på høsten. Så forkultiver i drivhuset, om du har et.
- Del stauder
Har du stauder som har vokst seg store, kan du dele mange typer stauder på våren. Plant dem på nye steder, eller i nærheten av hverandre.
- Gjør plenen klar for sommer
Rak over plenen for å få luft inn til røttene og for å fjerne blader, grener og kongler. Har du en eldre plen, kan det være bra å løse opp jorden litt med en jernrive. Reparer bare flekker med toppdressing, gjødsle og vanne. Her er våre tips for å ta vare på plenen året rundt.
- Start kampen mot brunsneglene
Har du hatt brunsnegler i hagen før, så kom i gang nå! Ta fatt på brunsneglene tidlig i sesongen slik at de ikke rekker å formere seg. Det kan virke brutalt, men å klippe av dem i 2 er den mest skånsomme metoden.
Sommer i en verden av hager
Ulike hager har ulikt behov for stell, under lister vi opp det viktigste for de seks ulike stilene i vår stilguide – En verden av hager.
Klassisk hage om våren
Den klassiske hagen er våren blomstrende og full av liv, for deg selv om for gjestene.
- La inngangspartiet blomstre
Pynt vårentréen med planter og pynt. Fyll pottene med vårblomster som tåler frost tidlig på våren, og følg opp med andre typer vårblomster når varmen har tatt seg opp et par hakk til. Og ikke glem inngangspartiet til påske, ingenting slår en potte full av minipåskeliljer og stemor (om været tillater det).
- Rydd i blomsterbedene
Høstløkene begynner å dukke opp nå på våren, alt fra tulipaner til hyasinter. Gjør det pent i blomsterbedene, slik at blomstene kan skinne med all sin kraft.
- Plant vårløk
Forbered deg på høsten ved å plante vårløker, slik at du får blomstring også mot slutten av sommeren og høsten. Dahlia og gladioler er populære valg.
- Vekk pelargoniene til liv
Når det nærmer seg februar–mars, kan du begynne å vekke pelargoniaene til liv etter vinterdvalen. Sett dem lyst, i romtemperatur, og vann dem litt oftere. Klipp dem ned til cirka 10 cm, og pott om etter noen uker i lyset. Pelargonia 'Dronning Ingrid' er den klassiske hagens majestet, men sjekk ut alle de fantastiske sortene som finnes, kanskje finner du en ny favoritt i år.
Nordisk hage om våren
Den nordiske hagens stramme linjer og enkelhet er der også om våren. Litt insats nå, gir stor gevinst når ferien kommer.
- Styrk gressplenen
En velstelt gressplen er avgjørende i en nordisk hage. Etter vinteren kan gressplenen trenge gjødsel. Videre kan den bli ganske våt når snøen smelter, så vær forsiktig med behandlingen av den. Kanskje det også er på tide å ta fram gressklipperen og se over den for den nye sesongen – eventuelt kjøpe ny gressklipper, om det trengs.
- Legg ferdigplen
Har du ikke plen, men vil en grønn og frodig en – og helst på 1-2-3? Velg ferdigplen! Med ferdigplen på rull kan du nyte plenen så fort du har rullet den ut.
- Plant hekk
Våren er en fin tid for å plante hekk, for å ramme inn hagen eller hindre innsyn fra naboer.
- Rydd vekk vinteren
Blås løv fra trampolinen, uteplassen og sjekk tilstanden på utemøblene. Kanskje trenger de en oppfriskning?
Jordnær hage om våren
På våren legges grunnlaget for mye av det du senere kan nyte i den jordnære hagen.
- Så, så og så
Forkultiver inne, og så direkte ute. Sjekk ut vår såkalender, der du får såtips måned for måned.
- Start en kompost
Våren er en utmerket tid å begynne å kompostere. Mat- og hageavfallet ditt kan omdannes til næringsrik jord som plantene dine vil elske. Bokashi er også noe du kan sette deg inn i hvis du ikke allerede komposterer med den metoden.
- Resirkuler påsken
Egg, blomster og mye mer kan komme til nytte igjen for det grønne som vokser, både innendørs og i hagen. Her er tipsene som vil gjøre påsken mer bærekraftig.
- Plant spiselige planter
En jordnær hage inneholder mye spiselig. Kjøkkenhagen og drivhuset er flotte steder å begynne å plante grønnsaker og krydder nå – når frostfaren er over. Prøv å tenke sesongmessig, slik at du har massevis av godt å høste både om sommeren og høsten.
- Dekkdyrk
Tenk om du kunne ignorere vanning, graving, gjødsling og luking – men likevel få større og finere avlinger. Det høres umulig ut, men hvis du dekkdyrker, er det faktisk ikke det. Dekkdyrking er snarveien til nytt liv i jorden - Start hageprosjektene
Våren gir masse motivasjon, det er en perfekt tid for å gyve løs på hageprosjektene. Kanskje du vil bygge en varmebenk, virkeliggjøre drømmen om drivhus eller bygge et insekthotell?
Romantisk hage om våren
Duft, blomster og farger kjennetegner den romantiske hagen, og nå er tiden inne for at den skal våkne til liv.
- Forbered for sommerens blomsterprakt
Del stauder som trenger plass til å vokse og blomstre i de kommende månedene – og plant nye stauder. Peoner er for eksempel herlige tilskudd i en romantisk hage på grunn av deres store blomster og herlige duft.
- Skap en blomstrende entré
Kombiner planter i potter fylt med vårblomster som stemorsblomster og minipåskeliljer. Tenk også på duft, der lavendel for eksempel blomstrer tidlig og lukter godt.
- Lag en rosebue
Lag gjerne en vakker rosenbue med en tidlig blomstrende og duftende klatrerose, eller la rosene den klatre langs gjerdet. Rosehagen vil snart slå ut i full blomst.
- Planlegg og plant den duftende hagen
En flott hage er en fryd for øyet. Legger du til deilige dufter får den enda en ny dimensjon. Her er våre beste tips for ven velduftende hage.
- Plant en blomstrende hekk
Hekker trenger ikke være stramme og strenge. Hva med å ramme inn hagen med en blomstrende hekk?
- Vekk Dahlia-knollene til liv
Dahlia (georginer) er perfekte i den romantiske hagen. For at blomstringene skal vare lenge, er det best å forkultivere georgineknollene innendørs på våren. De fleste sorter kan settes i gang allerede i perioden fra mars til mai.
Middelhavshage om våren
Våren i middelhavshagen vekkes forsiktig, men for hver uke som går kommer du nærmere sydenfølelsen.
- Vekk middelhavsplantene fra vinterdvalen
Middelhavsplanter elsker sol og varme, og nå har de vært i dvale lenge. Gi middelhavsplantene nytt liv etter vinteren.
- Gjør klar utekjøkkenet
Klargjør utekjøkkenet, grillen og pizzaovnen for sesongen. Å samles rundt utekjøkkenet er standard i en middelhavshage. Nå er det på tide å bygge den pizzaovnen og rydde opp på uteplassen.
- Planlegg urtehagen
Lag en duftende urtehage i år, det er nå du kan planlegge og gjøre ting klart før varmen kommen. Eller du kan gjøre det enkelt, å plante noen italienske urter i potter som du snart kan sette ut på terrassen.
- Klargjør drivhus eller orangeri
Rydd opp i drivhuset og gjør det klart for sesongen. Kanskje har du plass til å sette inn pizzaovnen og et lite kafésett, og gjør det om til et lite orangeri i år?
Japandi-hage om våren
Vann, vannplanter, mose og skyggeplanter er essensielle i japandi-hagen, og nå er fokus på forberedelsene.
- Anlegge hagedam
En japandi-hage har ofte vannelementer, for å gi en følelse av balanse og harmoni. Har du ikke hagedam? Akkurat nå, før det begynner å spire å gro, er det et perfekt tidspunkt å begynne å grave.
- Rydd og klartgjør vanninnslag
Har du allerede vann i hagen, bør du fjerne løv, plassere ut filter og pumpe på nytt, for å sikre friskt vann.
- Rydde opp i hagen
Lag orden i hagen nå, sånn at du kan nyte naturens stillhet og samle ny energi når sommeren kommer. Rak sammen løv, fjern døde planter og ugress som har kommet til i hagestier og grusganger.
- Plant planter
Våren er en god tid for å plante planter som trives i den rolige skyggen av en japansk-inspirert hage, som hosta og bregner. Du kan også lage et surjordsbed, med rhododendron, magnolia, japansk lønn og lyng, for eksempel.
- Skap harmoni med steiner og grus
Legg ut steinheller og grus for å skape rolige, meditative områder. Kanskje hagen trenger en ny hagesti i år?
Få mer hageinspirasjon:
Du er her: