Gi middelhavsplantene nytt liv etter vinteren
Når våren nærmer seg, er det på tide å vekke middelhavsplantene fra vinterdvalen. Vi går gjennom alt fra næring og lys til omplanting og utplassering.

Våren er årstiden da naturen våkner til live igjen, og dette gjelder selvfølgelig også plantene dine. Mange av plantene vi har inne vil like å bli plantet om i ny jord om våren, men ikke alle vil flytte utendørs. De vanligste grønne stueplantene tåler lite direkte sollys og bør bo inne året rundt for å ikke bli solbrente. Middelhavsplanter, derimot, har det best ute når sommeren endelig kommer til våre breddegrader. Eksempler på planter som kan flyttes ut i sola og varmen er sitrusplanter, oliven- og fikentrær, kamelia, oleander, eucalyptus, rosmarin, australdrakelilje (Dracaena), trillingblomst, ynde, og palmer som kanaripalme og vindmøllepalme.
Næring, lys og vann – grunnlaget for sunne planter
For at planter skal trives, trenger de næring, lys og vann. Etter vinteren er ofte plantenes næringsreserver tomme, du bør derfor gi dem næring tilpasset plantens behov. For eksempel finnes det sitrusnæring for middelhavsplanter og flytende næring som passer for en bredere gruppe planter.
Når det gjelder vanning, øker behovet nå på våren. Etter å ha ligget i dvale med sparsomt vannbehov, skal planten begynne å vokse igjen – da trengs mer vann. Husk at ulike planter trenger ulike mengder vann. Noen vil være godt gjennomvåte og deretter tørke opp mellom vanningene, mens andre foretrekker jevnlig tilførsel av mindre mengder vann.
Lys er like viktig som vann og næring. Plasser plantene der de får tilstrekkelig sollys, men pass på at de ikke blir solbrente. Også her er behovene ulike fra plante til plante.
Les våre planteguider for mer detaljert informasjon om akkurat din plante.
Omplanting – gi plass til vekst
Omplanting er nødvendig når røttene ikke lenger har plass til å vokse i den nåværende potten. Du kan se dette på forskjellige måter, for eksempel hvis du merker at røttene er synlige på overflaten eller gjennom dreneringshullene, hvis du ser at planten begynner å mistrives eller plutselig får redusert vekst til tross for vanning og næring, eller hvis du merker at vannet bare renner rett gjennom potten. Hvis mulig, løft planten opp fra innerpotten og sjekk om røttene har vokst sammen og det ser trangt ut.
Velg deretter en større potte og bruk ny, næringsrik jord. Sørg for at potten har dreneringshull, slik at overflødig vann kan renne ut.
Flytt middelhavsplantene ut
Når temperaturen stiger til plussgrader, kan mange planter flyttes utendørs – ulike planter krever litt ulike temperaturer før de trives ute. Plantene bør flyttes ut gradvis for å unngå sjokk. Begynn med å plassere plantene utendørs i noen timer hver dag, og øk deretter tiden gradvis til de tilbringer hele døgnet ute. Vær forsiktig så du ikke lar dem være ute når det fortsatt er fare for frost om natten.
Sjekkliste – flytte ut plantene etter vinteren
Når du flytter ut plantene etter vinteren, er det noen viktige ting å tenke på for å sikre at de tilpasser seg godt til utemiljøet:
- Akklimatisering
Planter som har vært innendørs om vinteren, må tilpasse seg det sterke sollyset og de varierende utetemperaturene. Begynn med å plassere dem i skyggen og øk deretter gradvis eksponeringen for sol over flere dager.
- Temperaturfølsomhet
Noen planter er sensitive for lavere temperaturer. Forsikre deg om at utetemperaturen er tilstrekkelig høy før du flytter plantene permanent ut. Hvis de skal stå ute om natten, bør du følge med på værmeldingen.
- Vann grundig
Sørg for at plantene er vannet godt før du flytter dem ut. Dette hjelper dem med å motstå stresset fra flyttingen.
- Beskyttelse mot vind
Velg et sted som beskytter plantene mot sterk vind, slik at de ikke får skader på blader og stengler.
- Skadedyr og sykdommer
Sjekk plantene nøye for tegn på skadedyr eller sykdommer før du flytter dem ut. Dette hjelper til å forhindre spredning av skadedyr eller sykdommer til andre utendørsplanter.
- Næring
Gi plantene den næringen den trenger for at de skal trives best mulig.
- Tilpasning til regn
Hvis plantene ikke er vant til naturlig regn, kan plutselig eksponering skade dem. Vurder å beskytte dem under kraftig regn til de har tilpasset seg.
- Pass på i starten
Hold et øye med plantene de første ukene etter at de har blitt flyttet ut. Dette gjør det mulig å oppdage og løse eventuelle problemer som kan oppstå raskt.
Husk at hver plante er unik, så det kan være nødvendig å tilpasse ovennevnte basert på de spesifikke behovene til plantene du flytter ut.
Potter og plantevogn
Planter som skal flyttes inn igjen om høsten, kan med fordel plantes i potter utendørs. Da er det enkelt å flytte dem inn igjen etter sommeren.
En pottetralle er et praktisk hjelpemiddel du kan vurdere. Den gjør det enkelt å flytte rundt på større potter. Den sparer både ryggen din og gjør at du kan tilpasse plasseringen slik at plantene får de beste lysforholdene gjennom sesongen – og beskyttelse fra kraftige regnskyll.
Beskjæring
Mange planter har godt av beskjæring. Noen kun i JAS-perioden (juli, august, september), andre allerede nå på våren. Beskjæring gjøres for å oppmuntre til ny vekst og for å forme planten. Du fjerner døde eller skadede greiner for å fremme sunn vekst.
Husk å bruke rene, skarpe sekatører eller snitter for å lage rene kutt.
Les mer:
Du er her: