Hagebesøk: Høst i Tanjas jordnære hage på Ekeberg i Oslo
Tidligere i sesongen hadde Tanjas uterom en irrgrønn farge. Nå har den skiftet til en varm fargepalett av deilige høstfarger.

Kort om hagen
Hageeier: Tanja Reine, @rekkehusbonden på Instagram, mannen Amund, barna Emil, Jenny og Tim og hunden Kokos
Hage: Rekkehushage på ca. 130 kvadratmeter i jordnær stil hvor det aller meste kan spises med drivhus, pallekarmer og overbygd pergola
Herdighetssone: H3-H4 på Ekeberg i Oslo
– En spiselig hage som min er veldig grønn som sommeren. Nå om høsten skifter bladene utseende. Endelig har det blitt en skikkelig fargefest her, sier Tanja.

Druebladene har blitt guloransje, svarthyllen har fått sorte, dekorative bær, og humlen på hagebuen skinner gyldenbrun i høstsola. Gresskar lyser opp som guloransje lanterner rundt omkring i uterommet. Det hele rammes inn av høye bjørke- og lønnetrær som danner et vakkert, dansende og varmt bakteppe. Nå står solen lavere på himmelen, noe som skaper mer skygger og dramatikk i uterommet. Og i pallekarmene er det full høstfest med fristende smaksbomber.
På tide å smake
Tiden er endelig inne for å smake på alt familien har sådd.
– Det er på tide å hente selve hovedgevinsten – å nyte og spise alt vi har klart å dyrke fram. Høsten er jo lang, og alt modnes heldigvis ikke samtidig. Det er fint for da er det lettere å få med seg alt.
– Det er spesielt gøy for yngstemann, Tim, å se at det endelig har blitt noe godt av alle de små frøene han har vært med å så tidligere i sesongen, sier Tanja mens hun graver i jorda etter poteter.




Tomat- og agurkplantene i drivhuset tømmes for frukt nå på slutten av sesongen og legges til modning i sola på kjøkkenbenken. Sellerirot, poteter og grønnkål får stå i pallekarmene utover mot vinteren til de trengs på kjøkkenet.

Saftig frukt
Frukttrærne er også modne nå.
– Det er lite som slår ferske, saftige og knasende epler fra egne trær! De kan brukes til alt mulig gøy som å lage mos, juice, kake og gelé. Alt er kjempegodt! Vi er også glade i å spise dem rett fra treet, sier Tanja. Hun har også fersken og aprikos i drivhuset.
– De har ikke gitt oss frukt ennå, men målet er at de skal bli til frodige planter vi kan høste fra. Det er jo deilig med litt eksotiske innslag også!

Oppskrift på Tanjas eplemos
- 1 kilo epler - rens og skrell eplene og legg dem i en kjele med ca. 1 dl vann
- Tilsett ca. 1 dl sukker (kan også lages uten eller med søtningsalternativer som Stevia eller Sukrin. Prøv deg fram)
- La den småkoke i 10-15 min til eplebitene er møre (ikke la den koke for lenge. Da blir det grøt)
- Legg gjerne en vanilje- eller kanelstang sammen med eplemosen en stund. Det gir ekstra god smak
- Hell over på steriliserte glass mens den er rykende varm og ha på tett lokk
- La de avkjøle seg på benken før du oppbevarer dem kaldt
Nydelig på brødskiva eller oppå havregrøten!
Høstkos
– Den crispy, norske høstluften er helt fantastisk. Nå kan vi begynne å tenne lys på kveldene. Dette er min favorittårstid i hagen!, sier hun. Familien griller gjerne pølser over bålpannen når gradene kryper nedover.

Om høsten fungerer drivhuset som en ekstra stue, bare de kler på seg litt ekstra. Hunden Kokos trives også.
– Et høydepunkt på høsten er å gi fuglene litt ekstra kjærlighet. Alle fuglematerne vi har spredt rundt omkring i uterommet, skaper mye liv. Det føles godt å gi fuglene litt ekstra omsorg utover høsten og vinteren.



– Jeg er ikke opptatt av å ha en striglet hage. Jeg liker den bedre når den er litt vill og uformell i uttrykket. Det gir den personlighet. Så her får bær og frøstrender henge igjen på busker, stauder og blomster gjennom høsten og vinteren. De fungerer som mat for småfuglene.
– Jeg har også lagt merke til at fuglene er veldig glade i å ha små vannbad i nærheten av matstasjonene hvor de kan ta seg et bad. Det er så koselig å følge med på dem gjennom vinduene om vinteren, sier hun. Et lag med ekstra løv legges på toppen av pallekarmene som en beskyttende dyne før vinteren setter inn.
Stemningsfullt drivhus
Ingen sesong er lik i Tanjas hage. Den er i evig forandring. Tanja vet allerede hva hun har lyst til å prøve neste sesong.
– Uttrykket i uterommet blir veldig grønt når man kun har spiselige vekster. Så planen min neste år er å blande inn flere farger ved å så spiselige blomster som blomkarse, kornblomst, ringblomst, nellik og lavendel. Jeg ønsker meg også flere ulike solsikketyper i ulike farger og høyder som vil pynte opp og bidra med høyde. Jeg ser også for meg at det blir fint å la runde, små squash vokse i en hagebue slik at de de henger plukkeklare og dekorative.
Men først er det på tide å gjøre drivhuset klart til et av årets store høydepunkter – adventstiden. Tomatplanter, agurkplanter og lyng flyttes ut, gulvet kostes, og potter tømmes og vaskes. Så får varme skinn, tepper og lykter flytte inn. Etter hvert henges adventsstjernen opp.
– Uterommet kan fortsatt nytes selv om det blir kaldere og tidligere mørkt. Da er det bare å tenne lys og sette ut en liten ovn i drivhuset. Jeg elsker å gjøre plass til alt det gøyale som skal skje der fram til jul.

Tiden flyr avgårde. Etterhvert blir det kranselaging, varm gløgg og pepperkaker på programmet i drivhuset. Hver sesong har sin sjarm!
Tanjas beste tips til å ta vare på frukt og bær utover høsten
- Bær er supre å fryse i poser. Da kan du tine dem ved behov. De er nydelige å bruke i smoothies, sorbet, is og kaker gjennom vinteren.
- Syltetøy er en klassiker å lage for å la hagens frukt og bær vare gjennom vinteren. Kokt syltetøy kan oppbevares lenge i sterile, lufttette glass.
- Det kan være vanskelig å bruke alle eplene siden de ofte modnes samtidig. En smart måte å forlenge bruken på er å skjære dem i båter som fryses ned. Da kan du bruke dem til å lage eplekake og eplemos gjennom vinteren.
- Plant gjerne ulike sorter eple- eller plommetrær. Tanja har plantet hele ni forskjellige epletrær. Det gjør at frukten modnes til litt ulike tider slik at ikke alle eplene må høstes samtidig. Bonusen er at de også alle har ulike smaker.
- Av epler kan du for eksempel lage mos, saft og grøt som kan fryses og nytes gjennom vinteren.
- Frukt og bær kan også tørkes. Det gjøres på lav varme i stekeovnen. De er nydelige i frokostblandingen, som sunn snack eller i kaker.

Følg den jordnære hagen gjennom sesongene:

- aka @rekkehusbonden, tekstforfatter, innnholdsprodusent og hageentusiast som brenner for dyrkeglede, med forkjærlighet for alt som kan spises.

- aka @hagebonanza, hagegal skribent og innholdsprodusent som har besøkt over 100 av Norges vakreste uterom for å spre hageglede og inspirasjon.
Mer fra vår verden av hager:
Du er her: