Hagebesøk: Jordnær og spiselig hage hos Tanja
Tanjas hage er til å spise opp. Her er nemlig så og si alt spiselig og kan smakes på. Hun brenner for å samarbeide med naturen, unngår giftstoffer og elsker å lage mat til familien av alt det herlige uterommet har å by på. Bli med på besøk til en gøyal, velsmakende og lite selvhøytidelig hage på Ekeberg i Oslo.

Kort om hagen
Hageeier: Tanja Reine, @rekkehusbonden på Instagram, mannen Amund, barna Emil, Jenny og Tim og hunden Kokos
Hage: Rekkehushage på ca. 130 kvm i jordnær stil hvor det meste kan spises med drivhus, pallekarmer og overbygd pergola
Herdighetssone: H3–H4 på Ekeberg i Oslo

Tanja er storfornøyd med å ha fått seg drivhus. Det utvider hagesesongen og snackpaprikaen er en av de mange vekstene som stortrives her inn.
– Å ha en jordnær hage handler ikke så mye om stil for meg, men mer om en livsstil. Dette er et fristed hvor jeg kan følge flyten, ha kontakt med jorden, og kjenne den magiske følelsen av å følge noe fra frø til ferdig grønnsak. Og så er det jo veldig gøy å lage noe godt å spise av det vi høster. Lite slår følelsen av å kunne gi bort noe vi har dyrket og forvellet i julegave, gjerne med egen etikett på glasset.

Et drivhus i hagen gir mulighet for å skape mange ulike soner og miljø på utsiden rundt veggene. Ved inngangen har Tanja laget to ulike sittesoner som inviterer til hagekos og nytelse.
Evig forandring
I mange år hadde familien en vanlig hage som kun bestod av plen, en ripsbusk og en trampoline. Så kom corona, og da fikk Tanja mer tid og begynte å kjede seg. Hun kjente at det var på tide å gjøre noe med uterommet.
– Jeg er en type som går all inn når jeg først får øynene opp for noe. Så da dro Amund og jeg ut og kjøpte 30 brukte pallekarmer og satte i gang med å dyrke masse ulike typer grønnsaker.

I pallekarmene vokser blant annet mais, sellerirot, pak choi og gresskar. Innimellom grønnsakene har Tanja plantet kosmos som etterhvert vil bidra med herlig blomstring.
– Erfaringen jeg gjorde meg denne første sesongen, er at man ikke trenger å så alle frøene i frøposen. Plantene blir gjerne mye større enn du tror, ikke minst hvis de skal stå inne en del måneder før de flytter ut. Spar heller på resten av frøene til neste år. De holder seg helt fint. Dette skal være et lystbetont prosjekt, så de sortene som jeg merket krevde ekstra mye oppfølging, kuttet jeg ut året etter, sier hun.
Tanjas hage ser aldri lik ut som forrige sesong. Hun liker å dyrke nye sorter og koser seg med å eksperimentere.
– Jeg kjeder meg raskt, så det er perfekt at hagen hele tiden forandrer seg. Det fører til at jeg aldri går lei.

Den høye stauden praktsolbrud 'Moerheim Beauty' er populær blant humlene og nydelig mot kastanjegjerdet som rammer inn hagen.
Tanjas 5 tips
- Rabarbra er populær hos barna. Den er en av de første høsteklare vekstene i hagen og kan nytes med en gang sammen med en kopp sukker, eller brukes til å lage grøt, syltetøy og saft. En gøyal grønnsak!
- Start gjerne med å plante urter. De er lette å få til å trives. Sats på dem du vet du kommer til å bruke mye. Tanja har plantet ekstra mye basilikum siden den passer godt til pizza og pasta. Hun lager også pesto av den som oppbevares på glass og kan nytes gjennom vinteren.
- Reddik er gøy og enkel å starte med. Den blir høsteklar ca. fem uker etter såing og kan sås rett i jorden ute. Sår du frø til ulike tider, har du søte reddiker gjennom hele sommeren.
- Agurk er også lett å lykkes med og morsom å følge. Savner du utesesongen, kan du plante den som en agurkgardin inne i stua eller på kjøkkenet allerede i mars. Den er både dekorativ, har underholdene vekst og smaker godt.
- Invester i en eller to busker med hyllebærblomst, for eksempel 'Black Lace'. Den kan brukes til å lage litervis med utrolig god saft. Den er veldig populær i Sverige, og det er ingen grunn til at den ikke skal være like poppis i Norge!

Hyllebærblomst gir overraskende mye og nydelig saft – en ny favoritt hos hele familien.
Fra jord til bord
I tillegg til at Tanja ønsker at hagen er fin å se på, vil hun at det som vokser der også har en funksjon. Alt fra at det er noe familien kan bruke i matlaging, noe å tørke for å bruke gjennom vinteren eller for eksempel lage saft eller grøt av. Det er også viktig at biene har noe å forsyne seg av underveis.
En spiselig hage trenger ikke bare å bestå av grønnsaker. Bærbusker er selvgående, krever liten eller ingen oppfølging og leverer år etter år. Rips, amerikanske blåbær, bringebær, jordbær, stikkelsbær og solbær er supre både å spise fra hånden og til saftlaging. Frukttrær med epler, pærer og plommer er jo klassikere som hører med hvis plassen tillater det.

I vannbadet kan fugler og andre med vinger ta seg en slurk vann og et avkjølende bad på varme dager. Steinene gir dem noe å lande på.
– Det er spennende å følge hagen gjennom sesongen fra vår til høst. Jeg tror både voksne og barn har godt av å leve så nær naturen, sier hun.
Tanja synes det finnes alt for mange regler for hva man kan og ikke kan gjøre i en hage. Hun velger å tenke at det meste går bra.
– Ulike typer gjødsling og fremgangsmåter kan gi like godt resultat. Skulle tomatplanten du har sådd bli lang og skrantete, så går det også fint. Det er bare å plante den litt dypere. De fleste planter har en utrolig livskraft. De kjemper for å overleve og gir deg som oftest noe du kan høste til slutt. Skakke gulrøtter og bittesmå gresskar har også sin sjarm.

I drivhuset trives både planter og store og små familiemedlemmer. Her vokser blant annet tomater, snackpaprika, basilikum, physalis og agurk.
Miljøvennlig
Familien er opptatt av å ta vare på miljøet og sverger til økologisk hagebruk og et naturlig kretsløp.
– En gressplen bidrar med lite til pollinatorene, så det å ofre litt av plenen for å dyrke spiselige vekster som både gagner insektene og oss mennesker, kjennes godt, sier Tanja.

Siden hagen ikke er veldig stor, har familien valgt å samle matrestene i en bokashibøtte på kjøkkenet framfor å ha kompostbinge i uterommet. Bokashien brukes til å fylle opp pallekarmene sammen med jord, pinner og kvister. Gressklipp strøs på toppen for å hindre ugress og bidra til å holde på fuktigheten til jorden. På sikt blir det næring.
Allerede plantede pallekarmer gjødsler Tanja med hestemøkk som hun henter gratis i nabolaget eller pelletert hønsegjødsel.
– Når bladene på grønnsakene er litt gulnet i fargen, hender det jeg også ber yngstemann i familien om å tisse på kanna, så de kan få litt gullvann. Det er super næring!
Tips til å skape hageglede hos barn
Arranger en «challenge» for hele familien. La for eksempel alle plante et solsikkefrø hver der de vil i hagen og merk dem med navneskilt. Alle er ansvarlig for å vanne sin plante. Den som får høyest plante vinner.

«Finn et strå,og træ dom på». Månedsbær er remonterende og produserer herlige søte bær gjennom hele sommeren. Nam!
Plantetips for en jordnær hage
Nytt favorittrom
Drivhuset er hagens nyeste tilskudd og har gitt familien en ny sone med mange nye muligheter.
– Det har gitt oss enda mer hageglede fordi her inne blir grønnsaker og bær raskere modne. Det har også blitt et ekstra rom hvor vi kan være når det regner og blåser. Det er fint å kunne være nærme naturen selv om været ikke er på topp. Neste år tipper jeg familien blir glad når plantene jeg har sådd inne, kan flytte ut mye tidligere enn de har gjort til nå hvor det har vært jungeltilstander både på kjøkkenet og i stua, ler Tanja.

Smarte hylleknekter gjør at det enkelt kan henges opp hyller i vinduene i drivhuset. Snackpaprika, basilikum og mynte elsker sol, lys og varme.
Neste år er målet å bruke drivhuset til å plante mer eksotiske planter som trenger litt ekstra hjelp fra varmen for å trives. Drømmen er å kunne høste søt vannmelon, saftige ferskener og egne sitroner. Til alle som vurderer å kjøpe drivhus, er Tanjas tips å kjøpe det så stort som mulig.
– Når man først får smaken på å dyrke i varmen, gir det uendelige muligheter!

Sittesoner er spredt rundt i uterommet. Selv en urban rekehusbonde trenger et pust i bakken innimellom alle prosjektene sine.


- aka @rekkehusbonden, tekstforfatter, innnholdsprodusent og hageentusiast som brenner for dyrkeglede, med forkjærlighet for alt som kan spises.

- aka @hagebonanza, hagegal skribent og innholdsprodusent som har besøkt over 100 av Norges vakreste uterom for å spre hageglede og inspirasjon.
Mer fra vår verden av hager
Du er her: