8 måter å bruke og lagre squash på

Høst

Drukner du i egendyrket squash? Da er du ikke alene! Bare et par-tre planter kan gi enorme mengder squash. Her gir vi deg åtte gode tips til hvordan du kan ta vare på squashen.

Squash, også kalt zucchini, er veldig lett å dyrke, og med regelmessig vanning og godt med næring blir avlingen ofte veldig stor. For de fleste familier holder det med et par-tre planter for å dekke et helt års behov. 

For å fordele innhøstingen litt, kan det være smart å blande sommer- og vintervarianter, slik at du unngår å stå med altfor mange modne squash samtidig. Vintervariantene har som regel også et litt tykkere skal, noe som bidrar til at de er lettere å lagre.

1. Riv og frys squash 

Dette er kanskje den aller enkleste måten å lagre squash på. Revet squash kan brukes i alle mulige slags matretter, som pastasauser, lasagne, biffer og gryteretter, ja til og med i brød og bakverk. Husk å klemme ut så mye veske som mulig før du fryser den revne squashen. 

2. Sylt squash 

Akkurat som med agurk, kan også squash legges på glass, for eksempel i en 1-2-3-lake med eddik (se oppskrift under). Legger du skriver og squash sammen med hvitløk, dill og chili, får du et godt pålegg som fungerer like bra på brødskiva som på hamburgeren, eller som tilbehør til andre retter. 

Squash i 1-2-3-lake 

En enkel lake består av: 

  • 1 dl eddik 
  • 2 dl sukker 
  • 3 dl vann 


Blandingen kokes opp og kjøles ned før den helles over den skivede squashen og de smakstilsetningene du har tatt med. Bruk alltid sterile glass, og være nøye med å skylle squashen før du skriver den, slik at du får bort alt som er av jordrester. 

3. Bak med squash 

Mange brød, og til og med kaker som sukkerbrød, blir saftigere og bedre om du tilsetter noen desiliter revet squash. Du kan også bruke squash i såkalt «falsk ostekake», den blir minst like god som den vanlige og kan også lages helt vegansk. 

4. Lag squash-chips 

Ved å skjære squashen i tynne skiver og tørke dem sakte i ovnen på rundt 125 grader, kan du lage sprø chips. Pensle med olje, salt og krydre deretter med det du vil. Snu chipsen når de har stått cirka 20 minutter i ovnen, og ta de ut når de er helt tørre (men før de blir brent). Om det trengs, kan du senke temperaturen til det halve. Server med en god dipp, for eksempel tzatziki, som forresten også kan lages med squash. 

5. Squash som pålegg 

Skjær squashen i skiver, fordel den på et bakepapir og smak til med favorittkrydderne dine, for eksempel chili, hvitløk og flaksalt. Stek i ovnen til den er myk. Dette er supergodt sammen med hummus eller myk ost, og det fungerer også godt på pizza. 

6. Bruk squash i maten 

Litt squash i matretter gjør maten både mer saftig og mer mettende. Revet squash passer for eksempel i kjøttsaus, linsegryter, lasagne, omelett, ja til og med i potetstappe. Du kan også la squashen spille hovedrollen. Stek den opp med hvitløk til spagetti, grill den med urter i ovnen eller bruk den i squashpai med ost og dijonsennep. 

7. Suppe med squash 

En frisk og kremet squashsuppe er både sunt og godt. Under finner du en enkel grunnoppskrift som kan varieres med det krydderet du foretrekker, for eksempel karri, timian, rosmarin eller hvitløk

Squashsuppe 

Ingredienser 

  • 1 hakket løk 

  • 200 g poteter 

  • 1 squash 

  • 8 dl vann 

  • 2 dl fløte 

  • Smør til steking 

  • Salt, pepper og valgfritt krydder 


Fremgangsmåte 

  • Stek løk, poteter og squash i smør

  • Tilsett vann og kok på svak varme, under lokk, i cirka 25 minutter til potetene er myke

  • Bruk en stavmikser for å lage en jevn suppe, og hell i fløten

  • Ha i krydder, salt og pepper etter smak

  • Server med et godt hvitløksbrød

8. Salat med squash 

Strimlet squash passer godt i de fleste salater, det passer spesielt godt sammen med sitron, dill og litt salt. Bruk gjerne også revet sitronskall, den ytre gule delen, det gir en spesielt fin smak i kombinasjon med squash. 

Emner:
Høst

Trenger du hjelp?