Uansett om pakker bort julen rett etter nyttår eller om du venter til 13. eller 20. dag jul, trenger du ikke kaste juleblomstene. Med enkle grep kan du nyte dem enda litt lenger – eller gjenbruke dem.
Få julestjernen til å blomstre på nytt
Finnes det noe som stråler like vakkert i adventstiden som julestjernene? De er selve essensen av jul. De visner dessverre ofte raskt og mister bladene sine, men det trenger ikke være enden på visa for julestjernen.Hvis du klipper bort blomsten og et bladpar under, og planter om i ny jord akkurat idet nye blad begynner å utvikle seg, kan du overvintre julestjernen på en lys plass til neste jul – og kanskje enda lenger enn det.
Topper du dessuten planten regelmessig, blir den både tett og kraftig – en vakker grønn plante også når den ikke blomstrer.
Hold jorden fuktig, og gi næring innimellom. Når du vil at julestjernen igjen skal bli rød, rosa eller hvit som den en gang var – la den stå i mørket tolv timer per døgn og deretter i lys resten av døgnet.
Bruk amaryllisløken om igjen
Amaryllisløk er takknemlige å lagre. Etter blomstring skjærer du ned blomsten og frøhuset, men la stengelen være igjen og visne av seg selv – slik gir den næring tilbake til løken. Planten stelles videre som en vanlig potteplante med næring og vann ved siden av løken.
Smått om sen på vårvinteren vil den gi en ny stengel med blomst. Dessverre er det ikke så lett å bestemme eksakt når den skal blomstre igjen, men blomsten er likevel slående vakker når den kommer.
Plant sviblene ute etter blomstring
Svibler kan med fordel plantes ute i veldrenert jord når de har visnet i sine potter – da ordner naturen resten. Litt hjelp mot kulde får de om du dekker jorden rundt med tørt løv. Om telen enda ikke har gått ut av bakken når blomstene har visnet inne, lar du dem stå i pottene sine, men ikke vann dem før været tillater utplanting.
Blomstringen kan drøye et par år, men den kommer så smått, så det er bare å smøre seg med tålmodighet. De er vel verdt å vente på!
Sett Azalean ut
Azaleane vi har inne er såkalte «romazaleaer», og de finnes i mengder av farger, doble eller enkle varianter. Den beste måten for overvintring er å la dem stå ute gjennom den frostfrie perioden av året. Da blomstrer de fargesprakende når du tar dem inn igjen.
Planten stammer fra Kina, Taiwan, Burma og Thailand der luftfuktigheten er høy, og daglig regn skyller over den. Det betyr at den trives hvis den sprayes med vann regelmessig. På grunn av sitt fuktbehov er de litt vriene å holde i live i vårt tørre inneklima, men det går. Plasser planten i halvskygge og hold den fuktig, men ikke gjennombløt. Planter du den om i en større potte, helst i en plastpotte, blir det lettere å opprettholde et godt fuktnivå. Azalea vil også gjerne ha næring, men ikke under blomstringen. Blomstene holder lengst om de står svalt og lyst.
Plant julerosen ute
Julrosen er en delikat blomst som går fra hvitt til rosa og rød, og er like fin inne som ute. Inne bør den stå lyst, men likevel svalt – og den bør aldri tørke ut, men heller ikke overvannes. Når blomstringen er over, kan du klippe av stengelen. Sett deretter planten lyst, i cirka fem grader og med minimal vanning til været tåler utplanting (den tåler noen få minusgrader).
I hagen trives julerosen best i halvskygge og i dyp næringsrik jord, gjerne med høy PH-verdi, der kan den blomstre så lenge som et par måneder.
En annen måte å gi julerosen forlenget liv på er å plante frøene – det må gjøres rett etter frøene utvikles. Har du flaks kan julerosen så seg selv, og da får du en mengde små gratisplanter i potten.
Utnytt juletreet i hagen
Mest praktfull av alle julens planter er julegranen. Den klassiske har ofte ingen rot, men det finnes likevel mange måter å gjenbruke den på. Her er noen av dem:
- Bruk veden i dyrkingen, som base i en såkalt hugelkultur.
- Bruk grenene som beskyttelse mot kulde-ømfintlige stauder på vinteren.
- Bruk stammen som en rustikk hagekant.
- Bruk hele eller deler av treet som en naturlig plantestøtte til klatreplanter.
- Flis granen opp og bruk det i hagegangene.
- Lever granen til en gjenvinningsstasjon, da kan den bli til biokull, biogass, biobrensel eller en del av ny kompostjord.
- I flere byer og tettsteder tilbyr det offentlige og/eller frivillige organisasjoner å hente juletreet hjemme hos deg etter jul. Sjekk ut hvilke tilbud som finnes der du bor.
Et viktig råd til slutt: Ikke brenn juletreet i peisen. Barnålene er svært brennbare og kan skape både grinstsprang, farlige gasser og pipebrann. Selve stammen kan du bruke som ved etter hvert, men den må få ligge å tørke en god stund først. Fuktig ved brenner dårlig, lager mye sot og øker faren for pipebrann.
SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».