Plukke, rense og tørke sopp

Å plukke, rense og tørke sopp er en givende og avslappende hobby som alle kan lære seg. Med riktig kunnskap om forskjellige typer sopp og utstyr, er du raskt i gang.

Plukke, rense og tørke sopp

Sopplukking er en herlig hobby som kombinerer naturopplevelser med muligheten til å sanke egen mat. Sopp er en næringsrik ingrediens som kan brukes i en mengde forskjellige retter. Ved å tørke sopp, kan du også forlenge sesongen og nyte soppfunnene dine året rundt. Men det er viktig å ha riktig kunnskap og utstyr før du trasker ut i skogen!

Viktig å vite

Det aller viktigste når du plukker sopp er å kunne skille spiselige sopper fra giftige. Å ta feil kan være livsfarlig. Det er derfor anbefalt å begynne med å plukke sopper som er lette å identifisere, og som ikke har giftige dobbeltgjengere. Kantarell, steinsopp og svart trompetsopp er gode eksempler.

Soppkontroll

Hver høst arrangerer Norges sopp- og nyttevekstforbund soppkontroller rundt om i landet, der du kan møte opp og få hjelp av drevne soppeksperter til å sortere vekk alt som ikke er matsopp. Dette er et supert tips for deg som er litt fersk når det kommer til sopplukking. I tillegg til de fysiske soppkontrollene, kan du sjekke ut Digital soppkontroll på soppkontroll.no, i Appstore og Google Play. Også digitalt får du hjelp av soppkontrollører som ser over soppen du har samlet inn.

Kantarell (Cantharellus cibarius)

Kjennetegn: Gyllengule, traktformede med gaffelgrenede ribber på undersiden.
Voksested: Blant løv- og barskog, ofte i mose.
Forvekslingsfare: Falsk kantarell, som er spiselig men ikke like god.

Steinsopp (Boletus edulis)

Kjennetegn: Stor brun hatt, tykk hvit fot, rørlag på undersiden av hatten.
Voksested: Både løv- og barskog.
Forvekslingsfare: Ingen giftig dobbeltgjenger. Derimot tre andre gode matsopper (svartbrun rørsopp, bleklodden steinsopp og rødbrun steinsopp) samt den bitre gallerørsoppen (ikke giftig, men ubrukelig som matsopp).

Svart trompetsopp (Craterellus cornucopioides)

Kjennetegn: Sorte til mørkebrune, trompetformede, ingen skiver eller tydelige ribber på undersiden.
Voksested: I løvskog, ofte i fuktige områder.
Forvekslingsfare: Ingen giftig dobbeltgjenger. Derimot krustrompetsopp og kokstrompetsopp, som ikke bør plukkes på grunn av at de er sjeldne.

Utstyr

For å plukke sopp trenger du:

  • Kurv
    Plastposer kan kvele soppen og få den til å svette, noe som gjør at den raskt forringes.
  • Soppkniv
    En kniv med børste er ideell for både å skjære og børste bort smuss.
  • Klær
    Bruk langermede klær og støvler for å beskytte deg mot flått og andre insekter.

Plukke og rense sopp

Når du plukker sopp, bør du skjære soppen av nær bakken – da minimerer du skade på mycelet (soppens rotsystem). Rens soppen allerede i skogen ved å børste bort jord og smuss. Hjemme kan du skylle dem raskt hvis de er veldig skitne, men unngå å la dem ligge i vann, da de kan suge til seg for mye væske.

Tørke sopp

Å tørke sopp er en super måte å bevare dem på, dessuten kan det også forsterke smakene. Her er to metoder:

Tørke sopp i ovn

  • Forbered soppene
    Skjær soppen i tynne skiver.
  • Plasser på bakepapir
    Legg skivene på et bakepapirkledd stekebrett.
  • Ovnstemperatur
    Sett ovnen på cirka 50 grader, bruk varmluft om du har det.
  • Tørk med åpen ovnsdør
    La ovnsdøren stå litt på gløtt for at fuktigheten skal kunne fordampe.
  • Tørketid
    Det tar vanligvis mellom 4 og 8 timer å tørke sopp, avhengig av hvor tykk soppen er og hvor mye du tørker samtidig.

Tørke sopp i romtemperatur

  • Forbered soppene
    Skjær soppen i tynne skiver.
  • Træ på snor eller legg på rist
    Træ soppskivene på en tynn snor eller plasser dem på et rist – pass på at soppen ligger med litt avstand i ett lag, ikke oppå hverandre.
  • Plasser på et luftig sted
    Heng tråden eller plasser risten på et tørt og luftig sted, med god ventilasjon.
  • Tørketid
    Denne metoden tar lengre tid, vanligvis mellom en og to uker. Overvåk og sørg for at soppene ikke begynner å mugne.

Spiselige sopper å plukke

Foruten kantarell, steinsopp og svart trompetsopp, som vi beskrev over, finnes det mange andre spiselige sopper som er verdt å plukke:

Traktkantarell (Craterellus tubaeformis)

Kjennetegn: Brunaktig hatt, gulaktig stilk, tydelige årer på undersiden.
Voksested: Fuktig barskog, ofte i mose.

Blomkålsopp (Sparassis crispa)

Kjennetegn: Ser ut som et stort, krøllete blomkålhode.
Voksested: Vokser ved basen av furutrær.

Blek piggsopp (Hydnum repandum)

Kjennetegn: Hvit til blekgul, med pigger på undersiden i stedet for skiver.
Voksested: Barskog, ofte i mose.

Gul trompetsopp (Craterellus lutescens)

Kjennetegn: Oransje til rødgul, med trompetform.
Voksested: Fuktig barskog.

Kongesjampinjong (Agaricus augustus)

Kjennetegn: Stor, hvit til lysebrun hatt, med skiver som blir brune.
Voksested: Løvskog og enger.

Sjampinjonger er en mulighet – men det er, som med alle andre sopper, veldig viktighet å være helt sikker på hva man plukker. Blant sjampinjongene som vokser på våre breddegrader, kan du finne spiselige sorter som blodsjampinjong, men du må være nøye, da de kan forveksles med hvit fluesopp, som er dødelig giftig.

  
Når kan man plukke sopp?

Hvilke typer sopp du kan plukke, avhenger av årstid og værforhold.

Vår

Om våren kan du finne en del tidlige sopper, som ekte morkler (Morchella). Men på denne tiden av året, bør du kjenne til spesifikke steder hvor de tidlige soppene vokser om du skal finne noe. 

Været kan også være uforutsigbart på våren, med stor variasjon i temperaturer og nedbør. Sopptilgangen avhenger av hvordan våren utvikler seg, tidlige sopper trives best etter milde vintre og i fuktige forhold.

Sommer

Om sommeren begynner flere sopptyper å dukke opp. For eksempel kan man finne kantareller (Cantharellus cibarius) og ulike typer risker (Lactarius). Sommeren er også begynnelsen på sesongen for steinsopp (Boletus edulis). 

Soppsommeren påvirkes sterkt av været, hvor regnfulle perioder ofte fører til bedre soppår. Det er viktig å være ute tidlig om morgenen for å finne de beste eksemplarene, før de blir for gamle eller skadet av insekter.

Høst

Høsten er høysesong for sopplukking. Mange typer når sitt høydepunkt i løpet av denne tiden, inkludert traktkantareller (Craterellus tubaeformis), steinsopp og flere typer risker. Høsten tilbyr ofte fuktigere forhold, som er ideelle for sopptilvekst. Kombinasjonen av kjøligere temperaturer og jevn nedbør skaper perfekte forhold for mange sopptyper.

Dette er en tid hvor mange soppentusiaster går ut i skogen, og man kan ofte fylle kurvene sine med en mengde forskjellige spiselige sopper. Det er også en periode hvor man kan delta i soppturer og arrangementer.
 

Tenk på dette når du plukker sopp

Sopplukking krever god kunnskap om hvilke sopper som er spiselige og hvilke som er giftige. Det anbefales alltid å plukke sopp sammen med en erfaren person eller å nøye bruke soppveiledere og apper for å identifisere soppen korrekt. Sjekk ut soppkontroll.no, som beskrevet tidligere i saken.

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen