Philodendron – fakta og råd om stell

Planteguide
Inneplanter og interiør

Den er trendy, slående vakker, lettstelt og finnes i flere spennende fargekombinasjoner og varianter. Hva mer kan du egentlig ønske deg av en grønn plante?

Product image
  • Philodendron er en favoritt blant våre grønne planter hos mange planteentusiaster. Noen liker de irrgrønne variantene, andre de med rosa eller hvite variegeringer. Siden Philodendron er utpreget lite kravstor, passer den også godt for alle som mener de ikke har grønne fingre. Se vårt utvalg av Philodendron.

  • Det er verdt å merke seg at Philodendron har irriterende plantesaft (helsenorge.no), så sørg for å holde den utenfor rekkevidde for nysgjerrige små barn og dyr.

  • Stelletips for Philodendron

    Som tropiske planter flest, vil Philodendron ha det lyst, lunt og fuktig.

    • Lys
      Plasser planten lyst, men ikke i direkte sollys. I verste fall kan bladene blekne eller bli brent i sterk sol. Planten trives godt i et vindu med litt kveldssol og godt med lys resten av dagen.
    •    Temperatur
      Philodendron vil gjerne ha det litt varmt, og den tåler ikke temperaturer på under 15 grader. Vanlig stuetemperatur fungerer godt.
    • Luftfuktighet
      Høy luftfuktighet er bra for plantens trivsel og vekst. Den liker ikke tørr luft, så hold den unna varmepumpen og peisen, og spray den gjerne med lunkent vann innimellom. Når bladene blir støvete, kan du tørke dem med en fuktig klut.
  • Hvordan vanne Philodendron?

    La planten tørke lett opp mellom hver vanning. Løft på potten for å sjekke om den er lett eller tung. Det gir deg en mye bedre indikasjon på om det er på tide å vanne enn å bare kjenne på jorda med fingeren. Husk at planten krever ulike mengder vann avhengig av blant annet sesong og plassering – eksempelvis mer vann på sommerstid enn på vinterstid.

    Bruk gjerne en potte med dreneringshull og fat. Hvis planten blir stående i vann, kan røttene lett begynne å råtne.

    Paragraph Image
  • Hvordan gjødsle Philodendron?

    Planten er ikke spesielt næringskrevende. Det holder fint med litt flytende, korttidsvirkende næring 1 til 2 ganger i måneden i sommerhalvåret. Gjødselpinner kan også være et alternativ.

  • Beskjæring av Philodendron

    Du trenger slett ikke å beskjære denne planten, men den tåler det godt om du skulle få behovet. Det er for eksempel mulig å knipe av nye skudd for å få en tettere vekst, eller rydde opp om grener stikker av langs gulvet eller blader gulner. Bruk en skarp kniv eller saks som du desinfiserer før du setter i gang, litt antibak gjør susen! Knip, klipp eller skjær alltid like over der et blad vokser ut, slik at planten kan danne ny vekst rett ved «såret».

    Paragraph Image
  • Ompotting av Philodendron

    Philodendron vokser fort og kan som en tommelfingerregel ha godt av å pottes om hvert år. Løft planten ut av potten for å sjekke om den trenger en større potte. Hvis det er en god del synlige røtter rundt jordklumpen, er det på tide med omplanting. Dette bør helst gjøres på våren, i starten av vekstsesongen. Bytt til en potte som er 2–3 cm større i diameter, slik at planten får rom til å vokse og ny god jord. Bruk gjerne 2/3 blomsterjord blandet med 1/3 perlite.

    Les også:

  • Ta stiklinger av Philodendron

    Philodendron formeres enklest ved stiklinger. Finn en fin gren og klipp av mellom to bladfester, slik at det er cirka tre blader på stiklingen. Det kan være litt trangt mellom bladene, så sørg for at du får med en eller flere noder (små forhøyning på stilken) der røttene kan vokse ut.

    Stiklingen kan plantes rett i en potte med jord, eller du kan sette den i en vase eller kopp med vann og se røttene vokse i noen uker først. Bruk luftig og god jord når du planter (2/3 blomsterjord og 1/3 perlite), og hold jorden jevnt fuktig de første ukene. Om du planter rett i jorda, kan du godt sette litt plast over planten i starten, for å gi den en liten drivhuseffekt. Etter hvert kan du gradvis la den nye planten tørke mer og mer opp mellom hver vanning.

  • Vanlige planteproblemer

    Philodendron er ikke særlig utsatt for skadedyr, men det kan selvsagt skje at den blir angrepet – for eksempel av trips eller ullus. Heldigvis finnes det måter å bli kvitt skadedyrene på, om uhellet er ute.

    Vanligere er det kanskje at planten vannes for mye, slik at bladene blir gule, eller at planten ikke får nok lys når vintermørket kommer, slik at kantene på bladene blir brune. I det siste tilfellet er plantebelysning et godt tips.

  • Ulike typer Philodendron

    Philodendron er en stor familie med omkring 500 arter. Noen arter er typiske klatrere, mens andre vokser som busker eller trær. Det kan være verdt å merke seg at en Philodendron kan se litt annerledes ut som ung og gammel plante. En del varianter har hjerteformede blader som unge, men kan få mer bølgete og taggete blader som gamle.

    • Philodendron 'Imperial Green' er en klassisk sort med avlange blader i frisk grønnfarge.
    • Philodendron 'White Measure' er en vakker sort med store, stripete blader i grønnhvite nyanser.
    • Philodendron 'Pink Princess' er en eksotisk variant med dyprosa stilker og vakre variegerte blader i grønt og rosa.
    • Philodendron 'Imperial Golden' er en spennende variant med frodige blader som bytter farge fra korall via limegrønt før de til slutt blir smaragdgrønne.

    Se alle våre philodendron.

    Paragraph Image
  • Fakta om Philodendron

    • Philodendron kommer opprinnelig fra tropiske strøk i Sør- og Mellom-Amerika, men finnes nå i varme strøk over hele verden.
    • Navnet «Philodendron» består av de greske ordene «philo» og «dendron», som betyr henholdsvis «å elske» eller «venn» og «tre» – et helt naturlig navn når man ser på hvordan planten klatrer oppover trærne i de tropiske regnskogene for å komme nærmere lyset.
    • Noen typer Philodendron kan, i sitt naturlige habitat, bli opptil 6 meter høye.
  • TIPS FRA GARTNEREN
    Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.