Slik steller du novemberkaktus
Novemberkaktusen tilhører kaktusfamilien og er altså en sukkulent. Å vanne for mye er derfor den største risikoen.
Vanning
Vann novemberkaktusen sparsomt, spesielt i hvileperioden. Når knoppene begynner å komme til syne, kan du med fordel vanne og dusje planten litt mer. Siden planten lagrer vann i bladene, og kan holde på dette i lang tid, kan den råtne om den får for mye vann.
Plassering
Novemberkaktusen har en noe hengende, bred voksemåte. Jo eldre den blir, desto mer hengende blir den. Planten er fin i ampel og høy potte, helst øst- eller vestvendt. Den trives i en lys vinduskarm, men hold den unna peisen og varmepumpen og la den stå i ro med den samme siden mot lyset hele tiden. På sommeren trives novemberkaktusen godt utendørs i skyggete forhold.
For å fremme knoppdannelsen bør novemberkaktusen stå en periode på et kjølig og lyst sted (under 20 grader) for å hvile og samle krefter. En måte å gjøre dette på er at man etter blomstringen stiller den langt fra varmeovner eller andre varmekilder og lar den klare seg selv med en skvett vann nå og da. I august kan du ta den med inn i vinduskarmen igjen, så vil den danne blomsterknopper når dagene blir kortere.
Ompotting
Som regel bør planten få en ny potte med større plass etter 2 til 3 år. Løft planten ut av potten for å sjekke om den bør plantes om. Hvis det er en god del synlige røtter rundt jordklumpen, er det på tide med omplanting. Bytt til en potte som er 2–3 cm større i diameter, slik at planten får rom til å vokse og ny god jord.
Ta stikling av novemberkaktus
Har du en novemberkaktus, kan du lett få flere – eller gi bort til familie og venner. Slik gjør du det:
- Velg en fin rekke med blader, og knip av mellom to slik at det er 2 til 4 blader på stiklingen. Det kan være lurt å ta en liten håndfull stiklinger samtidig for å skape en ny fin plante fortest mulig.
- La stiklingene ligge en dag eller to, slik at sårflaten tørker ut.
- Finn fram en potte med god drenering, velg gjerne en med hull i bunnen og fat under.
- Fyll potten med to deler god jord og én del perlite.
- Sett stiklingene i jorda, slik at enten du knep av er 1 til 2 cm ned i jorda.
- Vann forsiktig, jorda skal bare være litt fuktig. Å dusje den er et godt tips for å ikke overvanne.
Du kan ta stiklinger hele året, men de vil etablere seg raskest om du gjøre det på våren eller sommeren. Etter alt fra 4 til 10 uker kan du regne med at den nye novemberkaktusen skyter fart.
Fakta om novemberkaktus
- Novemberkaktus kan bli svært gammel og er en plante som ofte går i arv fra generasjon til generasjon.
- Opprinnelig kommer novemberkaktusen fra Brasil, der de gjerne vokser i trær og fjellsider.
- Planten har vært dyrket i Europa helt siden 1800-tallet.
Hva er forskjellen på novemberkaktus og julekaktus?
Novemberkaktusen har det vitenskapelige navnet Schlumbergera truncata, mens julekaktusen er en hybrid mellom Schlumbergera truncata og Schlumbergera russelliana. Visuelt sett ligner de veldig på hverandre, men novemberkaktusen har mer taggete blader, mens julekaktusen har en litt slankere form.
Det er også litt mer utfordrende å få tak i en julekaktus. Er du heldig, kan du finne dem i en velassortert blomsterbutikk eller arve en fra en slektning.