Slik lykkes du med juletreet – tips og råd om stell
Lurer du på hvordan du kan få juletreet til å stå lenger, drysse mindre eller hvordan du best kan forberede juletreet ditt på å komme inn i varmen?
Et ekte juletre gir en helt spesiell julestemning. Det er noe med lukten og tradisjonen.
Tips til valg av juletre
For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast. Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.
Våre juletrær hogges 5–7 dager før de leveres til butikkene. På den måten får treet stå et par dager før det pakkes, slik at det tåler transporten bedre, samtidig som du får et friskt og ferskt juletre av høy kvalitet.
Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen. Å ta med juletrefoten når du du skal kjøpe juletre er derfor et godt tips.
Når du har valgt ditt favorittjuletre, er neste trinn å frakte det hjem. Om du skal legge det på biltaket og kjøre en lengre strekning, kan det være smart å få juletreet pakket inn i plast eller et nett for å beskytte det mot den sterke vinden.
Når skal du sette opp juletreet?
Lenge var det tradisjon for mange nordmenn å vente med juletreet til lille julaften, men de siste årene har flere og flere satt opp juletreet langt før dette. Kanskje ikke så dumt? Forskning viser faktisk at vi blir mer lykkelige av å få på plass julen tidligere. Uansett om du vil pynte tidligere enn du er vokst opp med, eller om du vil holde fast på tradisjonen – gjør det med god samvittighet. Lag den julen som passer best for deg og dine.
Slik setter du opp juletreet
- Ta av nettet slik at grenene har mulighet til å rette seg ut.
- Still gjerne treet på et lager, i en garasje eller inntil husveggen på balkongen eller altanen – før du tar granen inn i husvarmen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering. Den beste tiden å ta inn granen på, er når været er mildt slik at ikke temperaturforskjellen blir altfor stor.
- Lag et nytt snitt med en øks eller sag og sett granen i vann, gjerne allerede utendørs dersom været er mildt.
- Vel inne setter du treet i en stødig juletrefot og sørger for at treets stamme alltid står i vann.
- Nå er det bare å begynne med å pynte og dekorere treet med juletrepynt.
Slik steller du juletreet
- Hold treet unna varmekilder
Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis, da kan det drysse raskere. - Vann juletreet rikelig og ofte
Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det. For å gi treet ditt ekstra god sugeevne er et godt tips å skjære av en 2–3 cm tykk skive nederst på stammen. - Gi ekstra vann til den norske julegrana
Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann. Har du mulighet til å dusje treet med en sprayflaske, hjelper dette mot også mot uttørking. - Unngå for kaldt vann
Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.
- Hold treet unna varmekilder
Lykke til og riktig god jul!