Slik tar du stiklinger av Coleus (praktspragle)
Det er både enkelt og smart å ta stiklinger av Coleus. Har du aldri tatt en stikling før, så er praktspraglen en ypperlig plante å starte med. Her guider vi deg, trinn for trinn.
Først og fremst: Det skader ikke praktspraglen å ta stiklinger, snarere tvert imot. Når du klipper planten, fremmer du faktisk veksten. Praktspraglen vil bli kraftigere, mer buskete og rett og slett finere. I tillegg får du nye planter som kan glede deg selv eller noen du gir dem bort til.
Ta stikling av Coleus – trinn for trinn
Finn fram praktspraglen du vil ta stikling av og en ren saks, så er du klar.
Trinn 1
Finn et egnet skudd, med to bladpar.
Trinn 2
Klipp rett over et av bladparene, slik at det står igjen blader helt øverst på grenen du tar stiklingen fra.
Trinn 3
Fjern de nederste bladene på stiklingen.
Trinn 4
Vips, så er stiklingen klar til å settes i vann – eller plantes rett ut i en potte med jord.
Det vanligste er å sette stiklingen i vann til den får røtter, noe som ofte skjer etter bare en ukes tid.
Trinn 5
Plant stiklingen i en potte med vanlig blomsterjord. Om du planter stiklingen rett ut i jorda, uten at den først har stått i vann og fått røtter, kan det være lurt å ha plast over. Da får den ferske planten en liten drivhuseffekt den første tiden.
Trinn 6
Gi planten vann, og stell den slik en praktspragle vil stelles.
Stelleråd for Coleus
Praktspraglen krever slett ikke mye, og den vokser meget villig.
- Plassering
Luftig og lyst, men ikke for mye i direkte sol. Jo mer lys, jo mer intense farger. På sommeren kan du plante den ut, men den tåler ikke kjølige netter. Vent til det er over 10 grader døgnet rundt, og sett den ut gradvis. Praktspraglen trenger å venne seg til å stå ute både når det gjelder temperatur og lys, hvis ikke kan den få kuldeskader eller bli solbrent. Du avherder den best ved å la den stå ute noen timer hver dag i et par ukers tid, litt og litt lenger per dag. Etter dette kan den stå ute døgnet rundt. - Jord
Vanlig blomsterjord fungerer godt. Bland eventuelt inn litt vermiculit eller perlite for å forbedre jorden. - Vanning
Vann ofte, men ikke for mye. Jorden skal være lett fuktig. Henger praktspraglen med bladene, er den tørst. - Næring
Flytende, korttidsvirkende potteplantenæring er anbefalt som gjødsel, fra vår til høst. - Omplanting
Praktspraglen vokser mye i starten, og den trenger god plass til røttene, så bytt gjerne til en større potte etter en liten stund. Generelt kan det være bra å potte om årlig, eller minst annethvert år, slik at planten får ny jord og god næring.
- Plassering
Hvordan toppe Coleus?
Hvis du vil ha en kraftig busk – og ikke en lang, tynn en – bør du toppe planten. Klipp av toppene, på samme måte som når du tar en stikling, og slipp sideskuddene til. Med riktig stell kan praktspraglen bli en stor og fantastisk fargeklatt.
Hold også utkikk etter blomsterknopper, og knip dem av med en gang du ser dem. Blomstene tar mye næring fra selve planten, så planten holder seg penere om du fjerner knoppene.
Hvordan redde en pjuskete Coleus?
Har du allerede en tynn og pjuskete praktspragle, som du ikke er helt fornøyd med? Ikke fortvil, den kan som regel reddes! På våren og sommeren kan du beskjære planten kraftig ned ved å klippe rett over små skudd langt nede på grenene. Den ser stusselig ut etter dette, men gi den noen uker og se den forvandle seg til et kraftig og buskete eksemplar. Klipper du planten ned om høsten eller vinteren, vil den trenge plantebelysning og litt ekstra kjærlighet for å kunne komme seg igjen.
Så enkelt er det faktisk! Praktspraglen er en veldig takknemlig plante å både forøke og få til å trives. Med en liten innsats, kan du dyrke fram en rekke nye planter. Lykke til!