Syrin – planting og stell
For mange er duften av syrin selve essensen av forsommer. Når de velduftende blomsterklasene spretter ut, vet vi at sommeren står ved døren. Men hvordan steller du syrinen? Her forteller vi deg mer om denne klassiske prydbusken.

Vitenskapelig navn (Latinsk): Syringa vulgaris
Familie: Syrinslekten (Oleaceae)
Den vanlige bondesyrinen er velkjent for de fleste, men det finnes også nyere sorter som ikke sprer seg like raskt. Lilla, hvite, rosa eller blå? Enkle eller fylte blomster? Opprette eller hengende blomsterklaser? Utvalget er stort, og det finnes virkelig en sort for enhver hage.
For den lille hagen kan dvergsyrin være et godt valg. De rosa sortene ‘Palibin’ og ‘Tinkerbelle’ eller den mørkelilla ‘Bloomerang dark purple’ blir ofte flotte ornamenter i hagen.
Alle syriner er vakre på sin måte, men det er verdt å tenke på et par ting i tillegg til utseendet når du velger sort:
- Tenk på blomstringstiden
Kanskje du kan plante flere sorter som blomstrer til ulike tider, slik at du forlenger syrinsesongen? - Sjekk herdighetssonen
Velg en syrin som tåler klimaet. Bor du langt nord, bør du velge en av de mer herdige syrinene, det finnes varianter som overlever helt opp til herdighetssone 7.
Slik planter du syrin
- Syrinen blir mest frodige og får mest og finest blomstrer om du planter den i solen, i halvskygge blir det færre blomster.
- Plantegropen bør være cirka en halv meter dyp, og jorden kan gjerne blandes med litt kugjødsel. Ta i med spaden! En for liten grop kan få vannet til å stagnere, noe som fører til dårligere oksygentilførsel.
- Vil du plante syrin som hekk, kan du plante 3–4 planter per meter.
- Som med alle nyplantede planter er det viktig å passe på vanningen inntil røttene har etablert seg skikkelig.

Stelletips for syrin
Syrin tåler mye, men kan bli litt glissen nederst etter et par år. Beskjæring eller foryngelsesbeskjæring er nødvendig om du fortsatt vil ha en tett hekk eller buske.
Kraftig beskjæring
Når syrinen har vokst seg uregjerlig og blitt tynn i den nedre delen, kan du i overgangen mellom vinter og vår sage hele busken ned til et par desimeter over bakken. På denne måten vil busken sette nye skudd. Ulempen er at du starter på nytt, og du må belage deg på å vente i noen år før syrinen vokser seg stor og blomstrer på nytt.
Foryngelsesbeskjæring
Å forynge busken er en bedre metode dersom du vil holde syrinen høy og tett over tid. Se deg ut noen av de eldste og groveste grenene, cirka hver femte, og sag disse ned til et par desimeter over bakken. Men ikke ta for mange, kraftige grener er nødvendig for å gi busken stabilitet. Noen tynnere grener kan også klippes av i forskjellige høyder. Nye, grønne skudd og blader vil vokse ut der du klipper og fylle ut busken.
Med denne tynningsmetoden kan du holde syrinen høy og tett. Grenene som klippes vil ikke blomstre året etter, men siden du har eldre grener igjen hele tiden vil det fortsatt være blomster på busken. Når busken har blitt så høy som du vil ha den, kan du holde den der ved å beskjære høye grener til en grenvinkel. Dette kan du gjøre årlig.
TIPS! Om du gjødsler med naturgjødsel inni hekken, blir rotskuddene utenfor færre.

Stamme opp syrin
Hvis du vil at syrinen din skal bli til et lite tre i stedet for en buske, lar du den bare vokse mens du fjerner skuddene som forstyrrer. Stammen blir med tiden mer og mer naken nederst, og når treet blir eldre kan du årlig ta bort døde grener og forme kronen. Så lenge du kutter i levende ved, setter syrinen nye skudd og blader.
Merk at såkalte edelsyriner ofte er podet på en vanlig syrinrot. Hvis du beskjærer for hardt eller for langt ned, risikerer du å få nye skudd av den opprinnelige syrinen i stedet for edelsyrinen.
Fjern de visne blomstene fra syrinen
Dette er ikke strengt tatt nødvendig, men om du fjerner visne blomster, blir du kvitt de brune, triste restene og blomstringen vil se vakrere ut året etter.
Forøke syrin
Mange syriner skyter rotskudd. Disse kan du enkelt grave opp og plante andre steder i hagen. Velg gjerne noen som er cirka en halv meter høye, og plant dem rett i bakken eller i en potte med fuktig jord hvor de kan stå til rotsystemet har blitt større. Når du planter den nye syrinen ut i hagen, kan du kutte skuddet et par desimeter over et bladpar – da bruker planten energien på røttene i stedet for bladene.

Svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
Les også:
Du er her: