Stemorsblomst – planting og stell
Når våren kommer klør vi i fingrene etter å rydde og klargjøre uteplassen for sommersesongen. Frem til 17. mai er det for kaldt for de aller fleste sommerblomstene å stå ute, men heldigvis bugner hagesenterne av den robuste og dekorative stemorsblomsten.
Den herlige, friske, fargerike og hardføre stemorsblomsten er nemlig en av de første vi kan plante ut i potter og balkongkasser. Stemorsblomsten tåler helt ned til 5 minusgrader, og selv om den kan henge litt med hodet i kulden, kvikner den raskt til når solen titter fram.
Stemorsblomsten er en fiol, og lokker til seg både humler, bier og sommerfugler. Plantene blir cirka 15–25 cm høye og finnes i mange forskjellige farger, både med store blomster og små minivarianter. Her bør det ikke by på problemer å finne noen favoritter som kan vekke balkongen din til liv og fylle potter og balkongkasser med en forsmak på sommeren.
Fine plantekombinasjoner
Stemorsblomsten passer ekstra fint sammen med løkblomster som påskelilje, krokus og tulipan. Grønne planter som eføy og pletter i luften er fine å tilføre slik at man får en sammenbindende og hengende plante i samme potte.
Stelleråd for stemorsblomster
- Plassering
Stemorsblomster trives i både sol og skygge, men det er optimalt med en mellomting. Unngå stekende sol.
- Jord
Stemorsblomstene vil gjerne ha god, næringsrik jord, for eksempel sommerblomstjord. Den holder best på vannet og gir god grunngjødsling.
- Næring
Tilfør deretter næring regelmessig samtidig som du vanner.
- Vanning
La jorden tørke opp litt mellom hver vanning. Kjenn med fingeren, sitter det fast litt jord kan du vente litt med å gi vann. Husk å vanne oftere dersom de står i full sol.
- Knip av gamle blomster
Stemorsblomstene blomstrer fra mars til juni og blir aller finest dersom du kniper av gamle blomster fortløpende. Da får planten energi til å produsere blomster i stedet for å kvitte seg med de gamle.