Primula – planting og stell
Primula er en fargerik blomst som dukker opp i januar og minner oss om at det snart er vår. Antallet, mangfoldet og kombinasjonen av farger er spektakulær og gir hjemmet en skikkelig energikick.
Vitenskapelig navn (Latin): Primula
Familie: Nøkleblomfamilien (Primulaceae)
Hurtigguide for Primula
- Plassering
Primulaen trives når den plasseres et lyst sted, og den blomstrer lengre når den står et svalt sted. I sterk sol og værutsatt vil jorden tørke ut raskere.
- Vanning
Gi primulaen vann annen hver dag, slik at jorden holder seg fuktig.
- Beskjæring
Plukk av visne blomster fortløpende.
- Omplanting
Når primulaen har blomstret, kan du plante den om i hagen, et sted med halvskygge, slik at den blomstrer igjen år etter år.
Kusymre er den vanligste og mest populære primulaen. Den er lav, finnes i mange forskjellige klare farger og lukter godt. Begernøkleblom er større og høyere, og blomstens farger er mer pastellaktig med toner i rosa, blått og hvitt. Begernøkleblom er et godt valg for allergikere, siden den er luktfri.
Stell av primula innendørs
Primulaen trives aller best innendørs dersom den får stå lyst uten direkte sol. For å holde blomstringen i gang så lenge som mulig, vil den også stå kjølig, så unngå å plassere primulaen din i et vindu eller over en ovn, da dette risikerer å tørke ut jorden for fort. Hold deretter primulaen din i god stand ved å vanne annenhver dag og sørge for å ta bort visne planter ettersom de kommer.
Primulaen vil ha en konstant fuktighet i jorden, men er samtidig følsom for å stå i vann – her gjelder det å heller vanne i mindre mengder med tettere intervaller. Tørke kan nemlig forstyrre knoppdannelsen hos primulaen.
En del primulaer vil også gjerne ha små doser med næring under blomstringstiden, da spesielt primula obconica og primua malcoides. Det er da nok å tilsette dette annenhver uke. Spør gjerne personalet vårt om du er usikker på hva som gjelder for akkurat din primula.
Mange muligheter med Primula
Kusymre kan fint plantes i store mengder i en vid krukke eller skål og kan da bli en flott oppsats på bordet. Man kan også plassere eføy eller Muehlenbeckia axillaris i samme potte. For å få en sprek borddekking kan du plassere kusymrene i forskjellige potter med glade farger spredt ut over bordet. Begernøkleblom er fin å ha i vinduet, gjerne sammen med hvite krukker og andre potteplanter, for eksempel begonia og saintpaulia; da skaper du en romantisk stemning.
Utplanting etter blomstring
Etter at primulaen din har blomstret ferdig kan du plante den ut i hagen, så har du en plante som blomstrer i flere år fremover. Med de rette forutsetningene ute kan den her forøke seg selv og by på herlig blomstring i bedet ditt fremover.
Du kan godt la primulaen hvile en stund etter blomstring før du planter den ut, hold den passe fuktig imens. Den er klar for utplanting når frosten har sluppet taket og våren har begynt å varme litt.
Før utplanting er det lurt å venne primulaen din til utelivet ved å avherde den først. Plasser den først ut i korte perioder om dagen, og øk siden tiden utendørs over en ukes tid.
Forbered et sted i hagen for primulaen din der den kan stå i halvskygge. Om du har en plass under en busk eller et tre, er dette et fint sted for primulaen å vokse på, da den her får naturlig skygge. Mange sorter primula går imidlertid også like fint å plante fremst i bed, eller til og med ved steinpartier. De foretrekker en muldrik og lett fuktig jord for å vokse aller best.
Dyrk primula
Det finnes ulike arter primula som kan dyrkes fra frø, mens andre arter kan være vanskeligere å dyrke frem. Mange primulaer krever dessuten to år før de blomstrer, men for den som er tålmodig og viljesterk kan det være et spennende prosjekt med rikelig belønning når primulaene kommer i gang med blomstringen.
Det er imidlertid kanskje vanligere at man velger å plante ut en ferdig primulaplante i hagen, enten direkte eller etter at den har begynt å blomstre innendørs. Det er litt forskjellig fra art til art, så finn ut av hvilken primula du vil ha og tilpass planting eller såing deretter.
Så primula fra frø
For deg som har tenkt å såprimula, er det ofte nødvendig å frøså innendørs, allerede fra slutten av februar og inn i begynnelsen av mars måned.
Frøene legges oppå jorden, da de er lysvoksende, og derfor avhengige av direkte lys for å gro. Plasser deretter spiren i romtepratur og plasser gjerne lysrør over spiren. Spiretiden er deretter cirka 10–12 dager. Når plantene er store nok til å håndteres skal de omplantes til nye og litt større potter. Sett da en plante per potte, for å gi primulaen den plassen den trenger. Plasser deretter pottene ut.
Nøkkelblomfamilien – en stor og variert slekt
Å finne variasjon i både størrelser og utforming av primulaer i denne familien er ikke spesielt vanskelig. Den aller minste primulaen, primula minutissima, måler bare et par centimeter i høyde – mens de største variantene derimot kan bli flere meter høye. De har dessuten et bredt fargespekter, og man kan velge og vrake mellom ulike hvite, gule, oransje, røde, lilla, rosa og blå nyanser. Aller herligst er det kanskje om man kombinerer forskjellige primulaer i ulike farger, for å skape de aller vakreste blomsterarrangementene.
Det primulaer har til felles er form og oppbygning – der de viser seg frem med sine vakre, lansettlignende blader som ofte sitter som en rosett over bakken. Deretter har de langsløpede blomster som enten sitter enslig eller i klynger.
Blant de vanligste nøkkelblomer vi kjenner til her i Norge, finner vi de dyrkede kusymrene, grandifloraen, syrinprimulaen, vindusprimulaen, hyasintprimulaen og begerprimulaen – i tillegg til den viltvoksende gullprimualen. Disse fargesprakende og velduftende blomstene er vanlige vårtegn i våre hjem, og passer utmerket til energigivende blomsterarrangement i ulike farger og former på våre kjøkkenbord. Det aller beste er at det finnes så mange ulike farger å velge mellom, noe som gjør at du kan skape en hel fargepalett i hjemmet ditt – kun ved hjelp av primulaer.
Fakta om primula
- En primula er en art i nøkkelblomfamilien.
- Kusymren er den aller vanligste og mer populære primulaen.
- Finnes i mange ulike farger og former.
- Det finnes både duftende og ikke-duftende primulaer å velge mellom.
- En del primulaer kan noen ganger forårsake kontaktallergi.
Du er her: