Ficus deltoidea – fakta og råd om stell
Blant de grønne plantene har flere typer fiken lenge vært populære. Nå klatrer en ny favoritt oppover på trendstigen – den lettstelte og lite kravstore Ficus deltoidea, med sine karakteristiske blader og små, herlige «bær».
Vitenskapelig navn (Latin): Ficus deltoidea
Familie: Morbærfamilien (Moraceae)
Andre navn: Mistletoe fig (engelsk), Pillerfikus (svensk)
Ficus deltoidea er en flott plante som kan passe inn i mange forskjellige stiler og tilføre en touch av eleganse til ethvert interiør. Planten blir fort et blikkfang i rommet, med sin naturlig treformede vekst og sine karakteristiske, triangelformede blader i en matt olivengrønn farge.
De runde, små fruktene planten setter er svært dekorative, først i grønt, gult og senere i oransje og opp mot rødt. Vær imidlertid oppmerksom på at de ikke er spiselige, så holde planten utenfor rekkevidde for nysgjerrige små barn eller kjæledyr.
Stelletips for Ficus deltoidea
Som flere andre typer fiken, er også Ficus deltoidea en super plante for deg som vil gjøre det enkelt. Denne planten tåler å bli glemt, rett og slett – perfekt for både nybegynnere og planteentusiaster som setter pris på en lite kravstor plante. Noen tips skal vi likevel by på.
- Lys
Ficus deltoidea elsker lys, men unngå direkte sollys som kan brenne bladene.
- Plassering
Tenk nøye over plasseringen med en gang, og la den stå i ro. Hvis du flytter rundt på planten, kan den bli stresset og miste blader.
- Temperatur
Vanlig stuetemperatur er fint. Unngå plutselige temperatursvingninger. Planten tåler ikke temperaturer under 10 grader, så pakk den godt inn når du drar fra butikken om det er litt kjølig ute.
- Vanning
La jorden tørke lett opp mellom vanningene. Løft på potten for å sjekke om den er lett eller tung, det gir deg en mye bedre indikasjon på om det er på tide å vanne enn å bare kjenne på toppen av jorda med fingeren. Husk at planten krever mer vann på sommerstid enn på vinterstid. Bruk gjerne en potte med dreneringshull og fat. Hvis planten blir stående i vann, kan røttene begynne å råtne og planten kan slippe bladene.
- Luftfuktighet
Ficus deltoidea trives i høy luftfuktighet. Spray gjerne bladene med vann innimellom for å øke fuktigheten. Unngå plassering i nærheten av varmekilder, som peisovn og varmepumpe, da dette kan tørke ut luften.
- Jord
Planten har godt av litt luftig jord, så bland gjerne jorden med 1/3 perlite.
- Gjødsling
Gi planten litt flytende, korttidsvirkende næring 1–2 ganger i uken i sommerhalvåret. I de mørkere månedene holder det med næring én gang i måneden.
- Beskjæring
For å beholde den karakteristiske formen planten har, kan du beskjære den på våren. Dette er ikke nødvendig, men en mulighet om du ser behovet.
- Ompotting
Når du ser røttene begynner å vise seg i dreneringshullene eller rundt jordklumpen, er det på tide å bytte til en litt større potte – vanligvis skjer dette cirka annethvert år.
Ta stiklinger av Ficus deltoidea
Fiken deltoidea kan formeres ved å ta toppstiklinger, aller helst på våren.
- Skjær av toppen på en gren, cirka 10 cm ned på grenen. Skjær av rett under et bladfeste med en skarp, steril kniv (litt antibac gjør susen).
- Fjern bladene lengst ned på stilken, slik at det kun er to blader igjen helt i toppen. På denne måten kan stiklingen bruke kreftene på å danne røtter i stedet for på bladene.
- Du kan sette stiklingen i vann for å se røttene vokse ut, eller du kan plante stiklingen rett ned i luftig jord. Velger du å sette stilingen i vann, må du passe på å bytte vann cirka en gang i uken. Det kan ta ganske lang tid før en plante som dette slår rot, en måned eller kanskje enda lenger, så smør deg med tålmodighet. Når røttene kommer, kan du plante stiklingen i en potte med luftig jord.
- Hold jorden jevnt fuktig til planten har etablert seg i potten. Den første tiden kan du gi den litt ekstra starthjelp med en plastpose over seg – bare husk å lage noen hull i plasten, slik at overflødig fukt kan slippe ut.
Vanlige problemer med Ficus deltoidea
Det er lettere å gi en fiken for mye vann enn å tørke den ut. Hvis bladene blir gule eller faller av, kan det være et tegn på overdreven vanning. Sørg for at potten har god drenering, slik at røttene ikke blir stående i vann.
Brå temperaturfall, flytting av planten eller for lite lys kan føre til at bladene faller av. For at planten skal produsere nye blader igjen, trenger den mye lys.
TIPS FRA GARTNEREN
Elin F. Nordli, planteviter med mastergrad i hagebruk og en helt spesiell forkjærlighet for dagliljer (Hemerocallis).