Allergivennlige planter som passer for omtrent alle
De er grønne og skjønne, men inneplanter er ikke bare vakre – de gir oss oksygen og balanserer luftfuktigheten. Men for den som er allergisk kan de dessverre bli plagsomme. Heldigvis finnes det mange allergivennlige sorter.
Det vanligste er at planteallergikere reagerer på duft eller pollen, spesielt om de allerede har astma. Men det finnes også noen som får utslett eller reagerer på støv som kan samle seg i plantene. Plantesafter eller muggsporer i jorden kan også forårsake reaksjoner. Her går vi gjennom de vanligste planteallergiene.
Duft- og pollenallergi
Mange allergikere reagerer på sterke dufter og pollen. Symptomer som hodepine, snue, nysing, kløe i halsen og rennende øyne er ikke uvanlig. Reagerer du på duftende blomster, bør du selvsagt unngå dem, men det trenger ikke bety at du må leve helt uten blomster av den grunn. I dag finnes det nemlig mange fremavlede doble varianter som ikke har lukt.
For de som reagerer på pollen er de fysiske symptomene like som ved duftallergi. Å unngå blomstrende planter med mye pollen, som for eksempel kurvplantefamilien, og holde seg til sorter med lite eller ikke noe pollen i det hele tatt, er å anbefale. Også her kan en del fremavlede doble blomster kan være noe å se nærmere på. Mange av disse mangler nemlig støvdragere og dermed pollen.
Du kan også nyte de helt grønne plantene. Og blomstrer de innimellom? Klipp bort blomstene – rett og slett.
Støvallergi
For dem som reagerer på støv er det lurt å holde plantene sine rene gjennom å dusje dem iblant.
Enkelte planter som bjørkefiken anses å være spesielt allergene da de slipper fra seg irriterende plantesaft, en saft som tas opp av støvkornene på bladene og som gjør at vi puster det inn.
Enkelte støvallergikere kan også reagere på planter med hårete blad, som saintpaulia og streptocarpus, da støvet lett fester seg i den lodne overflaten.
Allergi mot muggsporer
Det finnes ofte muggsporer i jord – det inngår i jordens naturlige nedbryting. For de som er sensitive mot dette kan hydroponisk dyrking – det vil si dyrking i vann tilført næring – være en løsning.
Det finnes mange stiklinger som lever lenge i vase, for eksempel eføy og praktspragle.
Vil du prøve å dyrke planter i jord, kan du redusere muggsporene ved å legge lecakuler øverst i potten og holde deg til sorter som tåler å tørke opp mellom vanningene, for eksempel kaktus. Det er også lurt å bytte jord regelmessig.
Reaksjon på plantesaft
Enkelte planter har irriterende plantesaft, og også de som ikke er allergisk kan iblant få hudirritasjon som eksem eller utslett i kontakt med disse. Ofte handler det om blomster fra kurvplantefamilien, liljeartede planter, kalaer, begerprimula, ulike sorter fikenplanter, julestjerner, storkeben eller eføy. Når det gjelder de liljeartede plantene, er det ofte plantesaft fra løken som er årsaken til plager.
For å slippe utslett er det lurt å bruke hansker ved stell og kontakt med plantene, men unngå hansker laget av naturgummi (latex). Mange som er allergiske mot plantesaft kan nemlig reagere på dette. Spesielt de som reagerer på fiken og vortemelkfamilien, for eksempel julestjerne, bør velge hansker av et annet materiale. Det finnes flere planter som har irriterende plantesaft, og derfor er det best å spørre i butikken etter allergivennlige alternativer.
Husk: Allergi er ofte komplisert, og planteallergikere kan reagere ulikt på samme plante – det kan også ta tid å finne ut av hva man egentlig reagerer på. Nedenfor er en liste over inneplanter som de fleste tåler. De lukter lite, har lite eller ikke noe pollen og inneholder ikke allergifremkallende plantesaft. Men merker du at du reagerer på en plante, bør du naturligvis likevel fjerne den. Det finnes alltid et bedre alternativ som kan gi et herlig og grønt innemiljø.
Potteplanter som mange allergikere tåler
- Orkidé
- Flittiglise
- Dverghibiscus
- Sebraplante
- Stuegran
- Trillingsblomst
- Tøffelblomst
- Dvergfjærpalme
- Grønnrenner
- Pengetre
- Smørblomst
- Bladkaktuser
- Gullranke
- Texas bluebell
- Blåveis
- Hibiskus
- Jacaranda
- Ildtopp
- Manuka
- Maranta
- Muehlenbeckia
- Elefantfot
- Skruepalme
- Daddelplame
- Silverleaf spurflower
- Stueask
- Novemberkaktus
- Husfred
- Paradisfugl
- Tetrastigma
- Susanne med det sorte øyet
- Blomstrende tommerplante
- Flammende sverd
SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».