Lage kjøkkenhage – slik lykkes du
Økologiske tomater, store jordskokker eller kanskje sprø salatblader? Mange drømmer om å gå ut i hagen og plukke sine egne grønnsaker til middagen. Men hvordan bygger man egentlig opp en kjøkkenhage? Vi gir deg tipsene!
Å dyrke sine egne grønnsaker gir fordeler både smaksmessig og økonomisk. Uansett om du dyrker litt på balkongen eller satser på å bli selvforsynt, er det mye å vinne. Det trengs faktisk ikke mer enn 800 kvm for å kunne forsørge en familie på fire med grønnsaker i løpet av et år.
De fleste grønnsaker er enkle å dyrke, men selvfølgelig kan det skje at en såing mislykkes av og til, det kan for eksempel skyldes uflaks med været, for gamle frø eller feil type jord. Husk følgende tre tips, så øker du sjansen for en god avling
- Jord - De fleste grønnsaker vil ha en dyp, næringsrik, godt drenerende og løs jord. Noen planter, hovedsakelig urter, kan imidlertid foretrekke magrere jord. Les om hvilken jord den spesifikke grønnsaken vil ha før du planter.
- Sol – Flertallet av grønnsaker elsker sol. Plasser grønnsakshagen og plantene på et solrikt sted (minst 6 timer full sol per dag) og helst også i le.
- Vann og næring – Gi vann og gjødsel til grønnsakene regelmessig, men unngå eller vær forsiktig med gjødslingen i begynnelsen når plantene er små. Les om næringsbehovet til den spesifikke grønnsaken du planlegger å dyrke. Et gresskar kan for eksempel trenge mye næring, mens poteter vil ha mer næringsfattig jord.
Hvordan skal kjøkkenhagen se ut?
Akkurat som du ønsker det! Du kan dyrke direkte i jorden, i potter eller i plantekasser. Hvis du har begrenset med plass, kan dyrking på espalier og annen vertikal dyrking gi ekstra plass. Opphøyde bed over bakken blir varmere litt tidligere om våren og er ofte enkle å drenere. Hvis du dyrker i potter, er det en fordel hvis de er solide og har dreneringshull.
En hage oppleves som best med noen avgrensede områder. Grønnsaker kan brukes til å gjøre helheten mer innbydende, for eksempel kan høye jordskokker brukes som hekk mot naboen eller bærbusker som innramming for lysthuset. Tenk også på å planlegge en hagesti eller to, slik at du lettere kan gå rundt i kjøkkenhagen og stelle plantene.
God jord er halve jobben
Uten god jord er det nesten umulig å få en god avling. Du kan kjøpe jord som er ment for de grønnsakene du velger, eller lage din egen jord, for eksempel ved å dekkdyrke – det vil si å regelmessig legge tykke lag med organisk materiale rundt plantene. Under nedbrytningen frigjør materialet næring som reduserer behovet for gjødsel.
Å kjøpe jord er imidlertid en enkel løsning, og du kan dyrke i jorden med en gang og jorden er lett å håndtere. Som regel må du tilføre gjødsel i løpet av vekstsesongen, for eksempel med kompost, brennesle-vann eller naturgjødsel.
Plassering av plantene
Grønnsakshagen bør plasseres på relativt flatt, godt drenert sted i solrik beliggenhet – gjerne litt bort fra trær og busker, slik at plantene slipper å konkurrere om vann og næring.
Hvilke grønnsaker skal dyrkes?
Dyrk akkurat det du vil, men sørg for at plantene er hardføre i ditt dyrkingsområde og får riktige forhold når det gjelder jord, gjødsel og sol.
Når skal det dyrkes?
Hele året! I januar kan du begynne med chili og verbena og senere på våren med poteter, tomater, agurk og mange andre grønnsaker. Mange grønnsaker må forkultiveres inne før de herdes og plantes ut. På sensommeren kan en ekstra såing av dill og spinat få tid til å utvikle seg, og noen frø kan også sås om vinteren.
Krydder og urter
Krydder og urter er gode innslag i en hvilken som helst kjøkkenhage. De krever vanligvis mye sol, og noen vil ha magrere jord. Frostfølsomme krydder kan tas inn om vinteren hvis du planter dem i potter.
Drivhus og dyrkingstunneler
Veksthus og dyrkingstunneler forlenger sesongen. Hvis du har muligheten, er det verdt å satse på større modeller. De gir bedre ventilasjon – og ikke minst mer plass.