Lag hjemmelaget saft av bær og frukt
Vil du fylle skapet med hjemmelagde godbiter? Å lage din egen saft er en perfekt måte å utnytte frukt og bær fra hagen på.
Safte, sylte, tørke, hermetisere og fermentere. Mulighetene er mange når du skal lagre avlingen fra hagen. Dersom du har frukttrær og bærbusker hjemme, kan du bruke noe av det til å lage din egen saft. Bland ulike sorter for å få frem herlige smakskombinasjoner, eller gå for trygge klassikere.
Hva kan du lage saft av?
Du kan lage saft av alle slags bær og frukter, for eksempel rips, solbær, bringebær og hylleblomst/svarthyll. Du kan selvfølgelig også lage jordbærsaft, og et tips da er å blande inn rabarbra for en ekstra god smak.
Du kan også lage saft av epler og pærer, men du får ikke ut like mye sammenliknet med å lage eple- eller pæremost. Har du epler i fleng, anbefaler vi å levere eplene til et mottakssted som lager eplemost for deg. Der knuses fruktene, og på den måten får de ut maksimalt med saft fra epleavlingen.
Slik lager du din egen saft
Du kan lage saft året rundt. Det viktige er å plukke bærene og fruktene når de er helt modne, for da får du ut mest mulig ut av dem – og du får den beste saften. Hvis du ikke skal lage saft med en gang, kan du fryse dem ned og ta dem frem igjen når tiden er inne.
Saften lager du enten i en saftkoker eller med silduk. En saftkoker er en tredelt stor kjele med lokk på toppen. Fordelen med denne er at det er enkelt og greit, du kan tappe saften direkte i flasken via slangen. Hvis du lager saften med silduk, tilsetter du vann sammen med bærene når du koker dem, ellers er prosessen omtrent den samme.
Sukre fra start eller til slutt?
Det er enklest å tilsette sukker fra starten av, for da kan du tappe ut ferdig saft direkte i flasken mens dampprosessen fortsatt pågår. Ulempen med denne løsningen er at det kan bli klissete i slangen, og at du ikke får samme kontroll på sødmen.
Alternativet er å tilsette sukker til saften i ettakant, smake på den og deretter tappe den på flaske for hånd. Da må du også tilsette konserveringsmiddel halvveis i dampingsprosessen (hvis du ønsker å forlenge holdbarheten).
Dette trenger du
- Bær eller frukt
- Flasker til å oppbevare saften i
- Saftkoker – eller kjele og silduk
- Eventuelt konserveringsmiddel
Lage saft – trinn for trinn
Rengjør flaskene
Rengjør saftflaskene grundig, slik at saften holder seg så lenge som mulig. Du vil minimere risikoen for bakterievekst slik at saften ikke begynner å mugne. Mange sverger til glassflasker som steriliseres før bruk (legges i kokende vann i et par minutter).
Rens bær og frukt
Plukk bærene eller fruktene og fjern skitt og smuss. De må selvfølgelig også være friske og uten mugg. Skyll dem om nødvendig. Eller ta dem ut av fryseren hvis du allerede har gjort dette tidligere.
Fyll og stable saftkokeren
Hvis du lager saften i en saftkoker, har du vann i den nederste beholderen. På toppen av den plasserer du den neste enheten, den som skal fange opp saften. På toppen av den igjen, legger du den siste beholderen, og i den har du en kurv som bærene skal ligge i.
Sukker eller ikke sukker
Når du legger bærene i, kan du enten legge inn alt på en gang, eller du kan legge litt sukker innimellom for å få en søt saft rett på flaskene. Hvis du tilsetter sukker på dette stadiet, tar du noen håndfuller med bær og legger dem i kurven, strør sukker over dem og gjentar dette til du har fylt kurven med bær. Hvis du velger å ikke tilsette sukker fra starten, legger du bare i alle bærene med en gang.
Kok vannet
Sett på platen og kok opp vannet. Dampen stiger opp og damper bærene, noe som får saften til å renne ned i den midterste beholderen. Hele prosessen tar litt over én time. På den midterste beholderen er det festet en slange, og gjennom den tømmer du saften på flaker. Hvis du har tilsatt sukker fra start, kan du tappe saften direkte i flasken (flasken skal varmes opp først slik at den holder samme temperatur). Hvis du ikke har tilsatt sukker fra start, må du tappe saften ut i en ny kjele eller liknende og tilsette sukkeret etterpå.
Halvtidstriks og konserveringsmiddel
Når bærene har dampet i en halvtimes tid, kan du tappe ut litt saft fra den midterste beholderen og helle tilbake over bærene for å få sukkeret til å løse seg bedre opp, og tilsette konserveringsmiddel som for eksempel natriumbenzoat oppløst i litt saft. Bruk cirka 1 ts per liter saft, følg rådene på forpakningen.
Tilsette sukker etterpå
Hvis du har valgt å ikke tilsette sukker fra start, tar du det som kommer ut av slangen og heller det opp i en kjele, måler hvor mange liter det er, tilsetter riktig mengde sukker og konserveringsmiddel oppløst i litt saft og rører om. Deretter tapper du saften på flasker (flasken skal varmes opp først slik at den holder samme temperatur som saften).
Tapp på flasker
Fyll saften så høyt opp du kan i flasken, for væsken krymper når den avkjøles du vil ha så lite luft i flasken som mulig for best mulig holdbarhet.
Avkjøl langsomt
Sett flaskene opp ned i en beholder, for eksempel en kjøleboks, og dekk til slik at saften avkjøles langsomt for best mulig resultat.
Holdbarheten avhenger av hvor tett flasken er, men opptil to år er ikke uvanlig om flasken er steril, tett og full av saft. Når du først har åpnet saftflasken, er holdbarheten selvsagt mer begrenset. Det er også mulig å fryse ned flasker med saft, men da bør helle saften over på plastflasker og passe på at de ikke er helt fulle – saften utvider seg når den fryser, og da kan glassflaskene sprekke.