Hagebesøk: Romantisk og bugnende hage hos Mette
I Mettes perle av en hage får det ville og tilfeldige Cottage garden-uttrykket lede vei i bed og krukker. Den frodige herligheten rammes inn av heller for å unngå at det blir uryddig. Bli med på besøk til Mette i Stavern.

Kort om hagen
Hageeier: Mette Moen, @hagenvedveien på Instagram, mannen Geir, barna Carl Andreas, Magnus, Camilla og hunden Pan
Hage: Romantisk hage i English cottage garden-stil med flere soner
Herdighetssone: H2 i Stavern

Mette har dilla på blomster og kan ikke få nok av dem i uterommet.
Mettes hageinteresse ble vekket da hun gikk gravid med barn nummer to. Den siste tiden før babyen kom var hun sliten og hadde vondt overalt, men hun klarte å ligge på en strandmadrass og smågrave og luke i jorden. Da oppdaget hun til sin store overraskelse at hun elsket det, noe som førte til en ny hobby. Etter hvert ballet det på seg.
Mette fikk hagedilla, og stadig mer av plenen har blitt omgjort til vakre, bugnende blomsterbed og ulike soner. Hagelivet gir god trening. Mette har gravd alle bedene for hånd, og Geir har snekret bygg og pergolaer selv.

Stjerneskjerm er en av Mettes staudefavoritter. – Hagen hadde vært fattig uten dem.
Tilfeldig uttrykk
– Jeg gikk ikke inn for å velge en stil – den valgte vel heller meg. Jeg elsker blomster, helst overalt, hele tiden! Det kan ikke bli nok. Som barn elsket jeg å plukke buketter og drømte om å finne en hemmelig blomstereng. Ved å hele tiden utvide med nye stauder, roser, blomstrende busker og klatreplanter i hagen, ble det denne stilen. Da jeg oppdaget det danske hageikonet Claus Dalby, ble jeg aldeles euforisk og lærte masse av bøkene hans, sier hun.

Frodige potter med stauder i er vakre og typisk for den romantiske stilen. – Det fine med potter er at de kan flyttes rundt og mikses og matches.
Mettes 5 tips
- Sats på planter som både er robuste og som selvsår seg. Det skaper et vilt uttrykk og er økonomisk. De gode, gammeldagse norske staudene som floks, stormarikåpe, storkenebb og storstjerneskjerm er trygge å starte med.
- Rosebed kan ofte bestå av mange nakne roseben nede ved jorden. For å skape det bugnende uttrykket, planter Mette alltid bunndekkere rundt rosene. De får vokse opp som de vil, både rundt og innimellom rosene. De hjelper også på holde på fuktigheten til jorden og bidrar til å dekke over visne blader fra avblomstret vårløk. Lavendel, storkenebb 'Rozanne' og blodstorkenebb 'Max Frei' er blant bunndekkerne som gjentas i uterommet. Stjerneskjerm egner seg også godt siden den får fine tette tuer av blader rett over jorden, i tillegg til sine vakre blomster.
- Mette komponerer et bed på samme måte som hun setter sammen en blomsterbukett. Det skal være vakkert å se på fra alle vinkler, ha ulike høyder, ulik struktur og form på blomster og blader.
- Tenk innramming. All villskapen må rammes inn av noe, ellers mister den formen og kan se uryddig ut. I denne hagen er det brukt betongheller rundt bedene. Terrassebord eller grus kan også fungere fint.
- Tenk blikkfang i bedene. Mette har satt store krukker i bedene. Det er dekorativt, og det skaper spenning og høyde.

Øyet trekker automatisk til de store krukkene som er plassert i bedet.
Mette har satset på en prydhage fordi blomstrende stauder og busker er rimelig selvgående. Hun prøver å samarbeide med plantene framfor å kontrollere dem.
– Jeg lever et travelt liv, er ofte på hytta i helgene og trenger at hagen klarer seg ganske fint uten stell hele tiden, sier hun.
Det har hun fått til ved å plante tett så ugresset ikke får plass, hun flytter heller stauder når de kommer for tett innpå naboplanten. Hun lar også plantene selvså seg der de vil, noe som skaper det ville og tilfeldige uttrykket hun er så glad i.

Blomstertorget er hjertet i uterommet. Her møtes bygninger og plen rundt en vill og romantisk blomstereng laget av stauder.
Blomsterkunstner
Hagen er inndelt i ulike rom med sittegrupper som passer i all slags vær. Mette finner alltid et sted der det går an å stoppe opp og bare nyte noen minutter eller drikke en kopp kaffe og tenke noen lange tanker.

Fire generasjoner er samlet til hagefest omgitt av duftende blomster.
– Hagen blir jo litt som levende kunst der jeg får utløp for kreativiteten og skapertrangen min. For ikke å snakke om alle prosjektene jeg planlegger. Mange blir ikke noe av, men gleden ved å planlegge og drømme er stor. Med en gang jeg kommer hjem fra jobb, er det av med dressjakken og på med et behagelig hageantrekk. Så rusler jeg en runde for å se hva som har skjedd siden i går. Å bli møtt av en ny duft fra en rose eller se en knopp som endelig har åpnet seg gir så uendelig mye glede.

Skal det være et søtt jordbær? Ved å plante bærbusker innimellom staudene skaper Mette et vilt og tilfeldig uttrykk i bedene.
Plantetips for romantisk stil
Liker du Mettes stil? Her er forslag til planter du kan bruke i hagen for å oppnå den romantiske stilen.
- Prydgulrot 'Dara'
- Storkenebb 'Rozanne'
- Blodstorkenebb 'Max Frei'
- Peon 'Shirley Temple'
- Ridderspore
- Fløyelstjæreblom
- Stormarikåpe
- Makedoniarødknapp
- Kattemynte
- Stjerneskjerm
- Prestekrage
- Bakkeryllik
Tips! Plant peoner både i sol og skygge, så blomstrer de til ulik tid.

Mette liker å invitere til «afternoon tea» ute i det grønne – en tradisjon hun har hentet fra England. Den passer godt inn i den cottage garden-inspirerte hagen. Kakene er pyntet med spiselige blomster. Yndige små vaser med lave buketter og roseblader sørger for romantisk stemning.
Benytter høyden
Mette er opptatt av å utnytte luften i uterommet. Skjermvegger, pergolaer, hagebuer og portaler som plantene kan vokse på, skaper levende tak og vegger. Innslag med høyde skjermer for innsyn og vind og skaper lunhet.
– Det er noe skjult og forlokkende med å ikke se hele hagen. Det gir nye opplevelser etter hvert som man beveger seg rundt. Planter som klematis 'Summer Snow', kaprifol og ulike klatreroser fungerer godt som klatrere, sier hun.

Ulike sittegrupper gjør uterommet ekstra anvendelig og fleksibelt. Her kan familien flytte rundt ettersom de ønsker sol eller skygge. På regnværsdager er drivhuset et hyggelig sted å være.
Bygninger og plen møtes rundt det Mette kaller «blomstertorget» som er selve hjertet i hagen – et vilt og vakkert blomsterbed av stauder og roser som er vevet inn i hverandre. Ulike høyder, blomsterformer, farger og bladverk skaper en fest for øyet og også for insektene. Det hører man på den fornøyde summingen.

Heller rammer inn det bugnende blomsterhavet og skaper form og struktur.
Plantene henger flørtende utover betonghellene som brukes for å ramme inn det bugnende uttrykket. Ingen jord er så se siden Mette er en mester i å plante tett. Tråkkheller er lagt ned innimellom plantene slik at det er mulig å komme til for å luke og klippe blomster til buketter.

Camilla koser seg med å plukke vakre buketter i hagen.
Mettes 5 favorittroser
- 'Constance Spry'
Engangsblomstrende rose med store, rosa peonformede blomster som dufter himmelsk. - 'Leonardo da Vinci'
Remonterende, frisk og nøysom og har et fantastisk blomsterflor med mørkerosa, nokså store blomster gjennom sommeren. - 'Rhapsody in Blue’
Den har en spesiell blå-lilla farge og dufter deilig. Den remonterer også, men hos meg blomstrer den mest tidlig på sommeren. - ‘Climbing Iceberg’
Vakker rose med kritthvite blomster som dufter litt og remonterer. - ‘Lykkefund’
Engangsblomstrende og lettstelt rose nesten uten torner som får en blomstersky av kremhvite blomster med nydelig duft.
Tips! Plant lavendel rundt roser, for de tiltrekker seg marihøner som spiser bladlus. Derfor er det mindre sjanse for å få lus på rosene.

Rosene er dronningene i juni- og julihagen og står for et blomstershow uten like. – Mange av dem dufter vidunderlig. Her er 'Leonardo da Vinci'.

Det er tid for kaffe og kaker ute på blomstertorget – omgitt av sol, sommer og bugnende bed.

- aka @hagebonanza, hagegal skribent og innholdsprodusent som har besøkt over 100 av Norges vakreste uterom for å spre hageglede og inspirasjon.

- aka @rekkehusbonden, tekstforfatter, innnholdsprodusent og hageentusiast som brenner for dyrkeglede, med forkjærlighet for alt som kan spises.
Mer fra vår verden av hager:
Du er her: