Hagebesøk: Nordisk og minimalistisk stil hos Hanne
Sammen med mannen har Hanne forvandlet en bratt skråning full av villnis til en perle av en hage spredt over flere ulike platåer. Se så fint de har det, på Høyenhall i Oslo.

Kort om hagen
Hageeier: Hanne Holsted, @hanneholsted på Instagram, mannen Rune, datteren Meline og katten Fia
Herdighetssone: H4 på Høyenhall i Oslo
Stil: Hage i nordisk stil hvor stein, skifer og tre mikses med rette linjer og struktur. Variert bladverk og grupperte planter

Hanne har anlagt det hun kaller en latmannshage som ikke krever all verdens vedlkehold, men litt vanning må til.
– Vi har prøvd å skape den samme følelsen som når du reiser bort på spahotell en helg. Deler av stilen vår er også inspirert av reiser vi har vært på. Samtidig ville vi at uttrykket skulle passe til de høye trærne som omkranser tomta vår, sier hun.
Å kombinere stramme linjer med den viltvoksende skogen rundt tomten skaper en ekstra wow-følelse. Rene linjer, et minimalistisk uttrykk og struktur er typiske kjennetegn for den nordiske hagestilen.

Hannes hage er bygget i skrånende terreng som tidligere kun bestod av villnis. Sammen med mannen Rune har hun skapt en drøm av et uterom over tre ulike platåer med mange ulike hagerom. Her er loungeområdet ved bassenget.
Hannes 5 tips
- Tre av Hannes plantefavoritter er prydgresset japanstarr, bambus og buksbom. De er dekorative, krever lite vedlikehold og holder både grønnfargen og formen hele vinteren.
- Husk at bladliljen blir stor etter hvert, så gi den nok plass ved planting. Én plante kan bli til mange. Del den gjerne om våren og spre den, dette er tiden på året hvor den tåler det ekstra godt.
- Plant stauder i grupper. Kjøp tre eller frem av samme sort, eller del dem når de har blitt store nok, og plant dem sammen. Gjenta den samme gruppen flere steder. Det skaper helhet, ro og harmoni.
- Miks steinelementer med ulikt fargespill. Hanne mikser skifer, rullestein og dekorstein. Å dekke bed med rullestein gir plantene en gråbeige bakgrunn som får bladene til å poppe litt ekstra fra bakgrunnen. Steinene bidrar også til å holde på fuktigheten. Små dekorstein er lekkert på toppen av plantede potter
- Kontraster er spennende for øyet. Miks et stramt og mykt uttrykk på ulike måter. Hard stein mot mykt treverk er lekkert.

Hanne er mer opptatt av å blande ulike typer bladverk enn blomster. Her skimtes bassenget gjennom de flikete bladene til rognen 'Sunshine'.
Harmonisk og rent uttrykk
– En hage skal være et sted for rekreasjon. Vi ønsket å skape en stemning som inviterer til ro og avslapning. Det skal være behagelig å la øynene vandre her, sier hun.
Familien har fokusert på å videreføre stilen de har inne gjennom å bruke materialer som stein, skifer og tre i uterommet. Miksen av stram stein mot mykt tre omfavnet av det grønne, gjenspeiler naturen i området.

Stein i ulike størrelser er brukt på forskjellige måter i uterommet. Små dekorstein er nydelige på toppen av potter. Den lyse fargen får grønnfargen på plantene til å poppe litt ekstra. De hjelper også jorden å holde på fuktigheten.
– Hage handler om å skape rom. Vi har skapt ulike soner ut ifra familiens behov og har blant annet utekjøkken, spisesone og avslappende loungeområder her ute. Ved å holde oss til de samme materialene og fargene i sonene har vi latt en rød tråd gå gjennom hagen, sier hun.

Familien er glad i å lage mat under åpen himmel. Utekjøkkenet er hagens nyeste rom. De høye, frie trærne i skogen som omgir tomta skaper en spennende kontrast mot de stramme formene på benken og skapdørene.
Fargepaletten hvitt, grønt, beige og sort knytter uttrykket sammen. Hanne liker fleksibilitet og å kunne gjøre om i uterommet, derfor har hun laget flyttbare innramminger mellom sonene.
– Store potter og urner med planter i fungerer fint som avgrensing, gjerne med høye prydbusker bakerst og lavere planter foran. Flyttbare skillevegger er også fine rominndelere, og lyslenker gir en fin sonemarkering. Skillene bidrar til å gi uterommet et ryddig uttrykk og samtidig skape en lun og intim følelse.

Typisk for den nordiske stilen er gjentagelse av planter for å skape helhet og ro. Tre formklippede buksbom er plassert i potter langs bassengkanten.
Plantetips for nordisk stil
- Hosta (bladlilje), sortene: 'Blue Mouse Ears', 'First Frost', 'Minuteman', 'Big Daddy', 'Blue Angel' og 'Elegans'
- Bregner, sortene: Fugleredebregne 'Crispy Wave' og 'Fluffy Ruffle'
- Bambus
- Buksbom, rundklippet
- Japansk viftelønn
- Rogn, 'Sunshine'
- Forglemmegeisøster
- Vindmøllepalme

Runde dyrkekasser i jern er gravd inn i det skrå terrenget for å holde bedre på jorden og gi planterøttene bedre grep. Både smart og dekorativ! Flere av dem er dekket med restmaterialer av treverk familien hadde igjen fra andre prosjekter.
Dilla på blader
Hanne vil heller nyte uterommet enn å stå og luke og jobbe mye. Derfor har hun anlagt det hun kaller en latmannshage som hovedsakelig består av lite tidkrevende stauder kombinert med prydbusker og noen prydtrær. Her er det blader framfor blomster som er i fokus.
– Jeg er glad i kontraster og i å mikse ulike former, strukturer og farger – fra helt lysegrønt bladverk over mot det mørke burgunderfargede.

Mange ulike sittesoner er spredt rundt i uterommet og gjør at familien kan flytte seg rundt etter sol og skygge. Her er loungeområdet på det nederste nivået. I den opphøyde plantekassen bak sofaen gjentas viftelønnen 'Bloodgood', prydgresset Star 'Feather Falls', bladliljen 'Blue Mouse Ears' og alunrot.
Rundklippede buksbom, de avlange bladene til hostaene og de høye, smale prydgressene skaper spenning sammen, samtidig som de gir et rent uttrykk.
– Jeg er glad i å gruppere planter og kjøper alltid flere av samme sort, enten tre eller fem av gangen. Disse gjentas ulike steder for å skape helhet, sier hun.
Selv om vekstene har ulike former, gir denne plantemetoden en rytme og et delikat uttrykk.

Fargerike tomater og snackpaprika står i potter på benken på utekjøkkenet. Kortreiste ingredienser er deilig i sommermaten.
Hannes favorittprydgress
Hvis du bor i herdighetssone 4 eller over, anbefales det at du planter prydgress rett i bakken for at det skal overleve vinteren. Har du det i potte, kan du sette noen klosser under potten om vinteren. Dette fungerer som isolasjon og høyner sjansen for at prydgresset overlever til neste sesong. Det er også viktig at pottene står under tak i vinterhalvåret.
Vintergrønne sorter som ikke trenger klipping:
- Japanstarr, sortene: 'Everest' og 'Ice Dance'
- Starr 'Feather Falls'
Denne gjengen holder seg også flotte gjennom vinteren, men trenger en klipp på våren:
- Strandrug 'Blue Dune'
- Silkekinagress, sortene: 'Variegatus' og 'Gracillimus'
- Hagerørkvein, sortene: 'Karl Foerster' og 'Overdam'

I pottene vokser prydgresset Japanstarr. Dette er en av Hannes favorittsorter fordi det krever lite vedlikehold og holder grønnfargen og formen hele vinteren.

Følg den nordiske hagen gjennom sesongene:

- aka @rekkehusbonden, tekstforfatter, innnholdsprodusent og hageentusiast som brenner for dyrkeglede, med forkjærlighet for alt som kan spises.

- aka @hagebonanza, hagegal skribent og innholdsprodusent som har besøkt over 100 av Norges vakreste uterom for å spre hageglede og inspirasjon.
Mer fra vår verden av hager
Du er her: