Hagebesøk: Krukkedilla i Annikens sensommerhage i Holmestrand
Middelhavshagen bugner akkurat nå. Et hav av solsikker rundt drivhuset smiler om kapp med høstsola. Inne henger solmodne tomater som venter på å bli plukket. Sitronene er på vei til å bli gule, og den solelskende basilikumen produserer fortsatt duftende blader.

Kort om hagen
Hageeier: Anniken Lühr Hovstad, @lavendelhagen på Instagram, mannen Ken og barna Magnus og Benjamin
Hage: Kombo av pryd- og nyttehage på ca. 1,6 mål med mange ulike soner i Middelhavsstil
Herdighetssone: H3 i Holmestrand

I Annikens sensommerhage er det solsikkenes tur til å stjele showet. Planten er en av hagens mange hyllester til Middelhavet.
Anniken ser på høsten som en forlengelse av hagesesongen. Hun vil holde på utendørs så lenge hun kan.
–Jeg er nok litt vel optimistisk og tenker at det aldri er for sent å plante, så eller starte med et nytt prosjekt i hagen. Det kan jo tenkes at noe rekker å komme i blomst før frosten kommer, og da er det så verdt det!

Sensommeren og høsten er tiden for å tenne opp i bålpannen, legge fram sauseskinn, grille marshmallow og drikke varm kakao.

Det yrer av blomsterliv på det franskinspirerte brosteinstorget foran drivhuset. Solsikkene smiler mot høstsola.
Franskinspirert
Det bugner i pottene på den brosteinsbelagte halvsirkelen foran drivhuset. Uttrykket har Anniken hentet fra små, frodige torg hun har besøkt i Frankrike. Potter og melkespann i ulike materialer og størrelser er mikset og skaper en herlig blomsterfest i rosa, gult og lilla.
–Jeg får aldri nok krukker, og jeg ønsker meg gjerne større og større for hver sesong, ler Anniken. Terrakottapotter er en klassisk favoritt og de finnes i et hav av fasonger og stiler. Jeg er også glad i glaserte varianter i grønntoner og mint som minner om Middelhavet, sier hun.

Terrakottapotter i ulike størrelser sammen med solmodne urter, solsikker og stauder i varme farger kjennetegner Middelhavsstilen nå på slutten av hagesesongen.
Anniken liker å mikse og leke seg med uttrykk gjennom sesongen og elsker å skape grupper av krukker med ulike høyder, farger og former. Sekketrallen er hennes gode venn for å klare flyttejobben alene.
–Å dyrke i høyden hjelper å holde snegler unna, særlig fra georginene som er en av deres favorittplanter. Jeg er en estetiker og synes det er hyggelig å skape grønne, blomstrende områder også der det ikke vokser noe naturlig som på steinunderlag, trapper og terrasser – gjerne rundt partier vi går ut og inn og ved sittesoner. Det gjør mye for stemningen og uttrykket. En flott krukke alene med litt størrelse kan være et smykke i seg selv, sier hun.
Det positive med store potter er at de rommer mye jord og trenger mindre vanning. De kler spennende samplantinger, og vekstene dobler gjerne størrelsen gjennom sesongen siden de har god plass til røttene.

Lite kler solsikker bedre enn gamle melkespann. Det er noe nostalgisk, trygt og hyggelig over dem begge.
Middelhavsvibber
–Det finnes så mange fine stauder, ettårige sommerblomster og urter som kan plantes i krukker og som gir masse blomstring og flott bladverk til siste pust før frosten trer inn, sier hun.
Akkurat nå er det solsikkene sin tur til å skinne. De er spredt rundt i uterommet i ulike høyder, både i bed, krukker og melkespann – og sprer farger, varme og glede.
– Lite er vel vakrere enn disse glade, sitrongule blomstene omkranset av terrakottapotter. Det blir ikke bedre – en av hagens mange hyllester til Sør Europa, sier Anniken.
Ulike typer solhatt, lavendel, steppesalvie, kjempeverbena, krysantemum og urter lyser også opp på hennes franske torg. Sitrustreet stortrives i drivhuset hvor det bor hele sommeren. Akkurat nå er de grønne og holder det på å produsere nye sitroner. Om noen måneder vil de bli knallgule, saftige og spiseklare. Da har de gjerne flyttet inn i familiens stue hvor de overvintrer når kuldegradene begynner å lure.

Sitrontreet stortrives ute i drivhuset helt fram til frosten kommer. En ny runde sitroner er på vei. Snart er de gule, saftige og spiseklare.
Nullreist mat
Utekjøkkenet blir flittig brukt lengst mulig utover høsten. I nærheten står det mange krukker med urter i, noe som gir ingrediensene kort vei fra jord til bord. En av Annikens favorittretter er tomatsalat med urter og olivenolje.
– Den sødmefylte smaken på tomatene og basilikumen fra drivhuset vårt kan ikke sammenliknes med dem som kommer fra butikken. Når jeg har salaten på en ristet surdeigsbrødskive, lukker øynene og tar en bit, kunne jeg like gjerne vært på en restaurant i Italia eller Spania. Smaken er helt fantastisk!

Utekjøkkenet er omkranset av urter og Anniken har nettopp vært og plukket tomater i drivhuset. Her ligger alt til rette for å lage nullreist mat.

Aaah – duften av solmodne tomater! Anniken sår hvert år bifftomaten ‘Brandywine Yellow’. Hennes soleklare favoritt.
Lun høststemning
Drivhuset utvider hagelivet både på starten og slutten av sesongen, og Anniken er innom nesten hver eneste dag.
–Tomatplantene lukter himmelsk nå. Jeg jobber som hagedesigner og liker å sitte i drivhuset og tegne på hageoppdragene jeg gjør for andre. Her henter jeg mye inspirasjon, sier hun.
Sensommer og høst er også tiden hvor hun høster frø fra avblomstrende blomster. Disse samles i søte, små papirposer som merkes med sortsnavn. Trærne får seg gjerne en liten trim nå, og stauder som har vokst seg store, deles og flyttes. Staudene som skal overvintre i potten sin, blir dekket til med et lag løv for å isolere og settes under tak for å hindre at de råtner.
– For å makse sesongen synes jeg det er viktig å ha vekster som skifter til varme høstfarger. Det skaper så magisk stemning. Også er det jo luksus å kunne høste frukt i egen hage. Jeg lar alltid en del av solsikkene få stå igjen og visne. Det gir masse mat til småfuglene, og det er fantastisk koselig å se dem vimse rundt og spise frøene, sier hun. Hvem vet, kanskje blir det også en tur til Middelhavet tidlig neste vår for å kjenne på litt varme og hente inspirasjon både til nye retter til utekjøkkenet og ideer til hagen – la dolce vita.
En smak av Middelhavet
Oppskrift på Annikens nydelige tomatsalat:
- Hakk opp et par store tomater (Anniken sverger til den egendyrkede bifftomaten ‘Brandywine Yellow’)
- Sprinkle over en del olivenolje
- Sprut over sitronsaft fra et par sitronbåter
- Strø over enn klype havsalt og eventuelt litt pepper om du ønsker
- Plukk en god neve basilikum (Anniken bruker prydbasilikum ‘Magic Mountain’)
Bland alt godt sammen og la det stå litt så smakene setter seg. Rist deg en skive surdeigsbrød og topp den med salaten. Smak, lukk øynene og nyt.

Annikens salat med hjemmedyrkede tomater og basilikum smaker himmelsk.
– Når jeg lukker øynene og tar en bit, kunne jeg like gjerne vært på en restaurant i Italia eller Spania!

Solcelledrevne lykter sørger for ekstra hygge når det begynner å skumre i høsthagen. De er dekorative i dagslys og.
5 eksotiske erstattere
Disse vekstene skaper Middelhavspreg i høsthagen og trives i nordisk klima:
1. Lavendel kan erstattes med steppesalvie. Lavendel liker sandholdig jord, mens steppesalvie trives i mer næringsrik jord. Derfor er den et godt alternativ om du ikke har mye sand i hagejorden din. Begge stauder har en liknende blålilla farge ogegner seg som kantplanter, lave hekker eller tuer. Steppesalvie kan blomstre helt fra juni til september.
2. Solsikker kan erstattes med sommersolhatt `Sunbeckia´. Solsikker er nydelige utover sensommeren og høsten, men har ofte kun en blomst på hver stilk og dermed litt kort blomstring. Denne sommersolhatten har liknende blomsterhoder og farger, og blomstrer rikt fram til frosten kommer.
3. Basilikum kan erstattes med oregano. De gir begge Middelshavssmak til maten. Oregano tåler den nordiske vinteren og kan stå ute i bed og krukker (gjerne med et dekke av løv) mens basilikum ikke tåler minusgrader og må overvintre inne.
4. Storbladede planter som colocasia, også kalt taro eller elefantøre kan erstattes med hosta eller forglemmegeisøster. Flere av hostatypene som `T Rex', `Sum and Substance´, `Empress Wu´ og `Big Daddy´ har ekstra store blader. Det samme gjelder forglemmegeisøstersortene som `Sea Heart´ og `Jack Frost. Disse tåler den norske vinteren godt. Storbladede planter som Taro tåler ned til 10 grader, så må den flyttes inn og krever derfor mer jobb.
5. Palmer og andre eksotiske trær som må overvintre inne kan erstattes med hjortesumak. Dette er et dekorativt tre med eksotisk krone og dekorative, røde frukter som henger på gjennom vinteren. Treet er ekstra vakkert om høsten når bladene står i flammer av rødt, oransje og gult.

Nå er eplene plukkeklare.
–Jeg elsker høstfargen frukttrærne får nå på slutten av sesongen.
Plantetips for middelhavsstil
Liker du Annikens stil? Her er forslag til planter du kan bruke i hagen for å skape en middelhavsstil
- Solsikke
- Hjortesumak
- Solhatt
- Sitrontre
- Høstormedrue
- Kjempeverbena
- Oktoberbergknapp
- Syrinhortensia
- Georgine
- Steppesalvie
- Hosta

Høye solsikker omkranser det vakre drivhuset. Sammen med steinmuren får de tankene til å vandre mot Sør Europa.
Følg Middelhavshagen gjennom sesongene:

- aka @hagebonanza, hagegal skribent og innholdsprodusent som har besøkt over 100 av Norges vakreste uterom for å spre hageglede og inspirasjon.

- aka @rekkehusbonden, tekstforfatter, innnholdsprodusent og hageentusiast som brenner for dyrkeglede, med forkjærlighet for alt som kan spises.
Mer fra vår verden av hager:
Du er her:




















