Dette er flatormen – og dette gjør du om du finner den
De siste månedene er det gjort funn av flatorm på planteleveranser fra andre land. Miljødirektoratet oppfordrer alle hage- og planteinteresserte til å bidra til å unngå at den sprer seg. Flatormen kan nemlig true det biologiske mangfoldet og næringskjeder dersom den etablerer seg i naturen.

Foto: Piter Kehoma Boll / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Obama_nungara.jpg
Flatormen er en fremmed rovflatorm med opprinnelse fra Sør-Amerika. Siden den spiser andre dyr som meitemark og snegler, kan det negativ påvirkning på naturmangfoldet dersom den sprer seg. Selv om Miljødirektoratet oppgir at det er usikkert om flatormen kan etablere seg i Norge, håper vi alle våre kunder vil sette seg inn i informasjonen under og bidra til å hindre at den får fotfeste i naturen vår.
Slik gjenkjenner du flatormen
Flatormen er 5-8 cm lang og ca. 0,5 cm bred. Den har beige til mørkebrun rygg med sorte langsgående striper, og en beige underside. Flatormen liker seg i fuktige miljøer og er oftest funnet under potter, i jord eller på plantebrett. Den er mest aktiv om natten og etterlater seg slimspor som reflekterer i lys. Eggene er små, ca. 0,5 cm. De er knallrøde i starten, og blir mørkebrune etter noen dager, så de kan være vanskelig å oppdage i jorden.
Når du har kjøpt hageplanter anbefaler vi at du ser etter flatorm under potten og på jorden i potten. Det er lurt å bruke hansker og lommelykt, siden slimet fra flatormen reflekterer i lys og kan være irriterende for huden.
Dette må du gjøre om du finner flatormen
- Ta bilde av flatormen og planten
- Send bilde til miljødirektoratet på post@miljodir.no og merk emnefelt med «Funn av flatorm sak 2025/7837»
- Meld fra til Plantasjen-butikken der planten er kjøpt, med bilde og EAN-kode fra produktet
- Ta livet av flatormen ved å helle kokende vann over den, og ikke del den opp.
- Legg den døde ormen i forseglet pose, og kast i brennbart avfall.
- Behandle jorda tilhørende planten ved å legge jordklumpen i 40 graders vann, i minst 15 minutter.
- Hold planten innendørs og isolert til den er behandlet og sjekket daglig i minst to døgn uten nye funn. Da er planten å regne som fri for flatorm.
Vil du ha mer informasjon om hvordan du som forbruker kan bidra til å unngå spredning? Les våre spørsmål og svar nederst i denne saken.
Hva gjør vi på Plantasjen?
Plantasjen følger situasjonen tett og samarbeider med myndigheter for å sikre trygg handel og beskytte Norges/Sveriges naturmangfold. Vi har strenge rutiner for kontroll og inspeksjon av planter, både hos leverandører, i egne logistikksentre og i alle butikkene våre.
– Vi tar dette på største alvor. Som en stor aktør har vi et ansvar for å gjøre det vi kan for å hindre spredning. Vi er i en heldig situasjon, hvor vi til enhver tid vet hvor plantene våre kommer fra fordi vi handler direkte. Det gir oss kontroll, og mulighet til å beskytte både kundene våre og naturen i Norge/Sverige, sier Marcus Larm, kategoridirektør for planter i Plantasjen.






Som en del av rutinene våre, kontrollerer vi blant annet planteleveranser til hovedlogistikksenteret vårt med hundesøk.
Spørsmål og svar
1. Hvordan sjekker jeg planter hjemme?
Løft planten forsiktig ut av potten, og ta en kikk på jord og puttebunn. Bruk gjerne hansker og lommelykt, fordi flatormen liker mørke steder, og slimet gjør at den reflekterer lys.
2. Hva gjør jeg med jorda hvis jeg finner flatorm?
Løft planten forsiktig ut av potten, og ta en kikk på jord og puttebunn. Bruk gjerne hansker og lommelykt, fordi flatormen liker mørke steder, og slimet gjør at den reflekterer lys.
Varm deretter opp vann til 40 grader, og bruk gjerne et kjøkkentermometer for å sikre riktig temperatur. Sett hele jordklumpen på planten i det 40 grader varme vannet i minst 15 minutter. Dette tar knekken på eventuelle egg i jorda. Kast flatormen i en forseglet pose som brennbart avfall.
3. Kan jeg beholde planten videre etter funn?
Løft planten forsiktig ut av potten, og ta en kikk på jord og puttebunn. Bruk gjerne hansker og lommelykt, fordi flatormen liker mørke steder, og slimet gjør at den reflekterer lys.
4. Kan jeg dele planter jeg nylig har kjøpt?
Vi anbefaler våre kunder å unngå deling og flytting av jord og planter før man er helt sikker på at de er uten flatorm.
5. Hvordan koker jeg flatormen på en trygg og sikker måte?
Hell kokende vann rett på flatormen, for eksempel i en bolle eller beholder. Det er viktig at du ikke deler den opp, da den kan vokse ut igjen fra deler av kroppen. Etterpå legger du den i en forseglet pose og kaster den i brennbart avfall, ikke i kompost eller hageavfall, da det kan bidra til spredning.
6. Hva med egg? Hvordan fjerner jeg dem?
Eggene er små og vanskelige å se, og er røde når de er nylig lagt og blir mørkere og brune etter noen dager. De er omtrent 0,5 cm i størrelse og skjuler seg godt blant jord og langs pottekanten. Det tryggeste er derfor å varmebehandle jorda. Legg jordklumpen i 40 graders vann i minst 15 minutter for å ta livet av eggene og unngå spredning. Dette er det mest effektive tiltaket du som kunde kan gjøre hjemme, for å unngå videre spredning.
7. Hva gjør jeg med pottene hvis jeg oppdager flatorm på planten min?
Det er tilstrekkelig å rengjøre pottene grundig med varmt vann og såpe, og skylle dem godt i etterkant.
8. Hva gjør jeg hvis jeg oppdager flatorm på plantene mine som allerede er plantet utendørs?
Hell kokende vann over flatormen og kast den i brennbart avfall. Behandle jorda med 40 grader varmt vann i minst 15 minutter. Meld fra til Miljødirektoratet ved å sende bilde og informasjon til post@miljodir.no og merk emnefeltet med: «Funn av flatorm sak 2025/7837», og gi beskjed til din lokale Plantasjen-butikk, hvor planten er kjøpt.
9. Hva gjør jeg hvis jeg kommer over flatormen Obama nungara i hagen eller ute i naturen?
Ta bilde av flatormen og gi informasjon om hvor du fant den til Miljødirektoratet til post@miljodir.no og merk emnefeltet med: «Funn av flatorm sak 2025/7837». Hvis du kan: legg flatormen i en forseglet pose og hell kokende vann over den hjemme. Kast i forseglet pose som brennbart avfall.
10. Hvordan oppbevarer jeg infiserte planter?
Hold dem isolert og unngå å plassere dem utendørs. Utendørs oppbevaring øker faren for spredning, derfor skal infiserte planter og avfall holdes inne og tett lukket til de er behandlet eller destruert.
11. Hvem skal jeg varsle hvis jeg oppdager flatorm?
Vi anbefaler at du varsler Plantasjen-butikken hvor du har kjøpt planten, samt Miljødirektoratet. For varsling til Plantasjen ønsker vi at kunden fotograferer flatormen og planten, og send inn bilder sammen med EAN-koden for produktet til butikken. For å varsle Miljødirektoratet sender man dem bilde og informasjon til via post@miljodir.no og merk emnefeltet med: «Funn av flatorm sak 2025/7837».
12. Hvor lenge kan flatormen overleve inne, eller i drivhus?
Det er uklart hvor lenge flatormen overlever innendørs, men i milde omgivelser kan den leve lenge. Derfor er det viktig å behandle funn raskt og isolere planten.