Plantagen Logo

Slik fyrer du med ved

Inneplanter og interiør

Tenn opp i ovnen eller peisen hjemme, og kos deg med ild som sprer varme og hygge. Lær deg alt du trenger å vite om ved og vedfyring innendørs.

Product image
  • Lyden av sprakende ild i ovnen er selve definisjonen av kos. Men hvordan tenner du enklest opp i ovnen – og hvilken ved er best? Det er et par punkter du må kjenne til for å optimere fyringen.

  • Slik fyrer du i ovnen og peisen

    Nordmenn med noen år på baken har som regel vokst opp med å fyre på gamlemåten, såkalt bunnfyring – der du bygger veden opp til en pyramide og tenner opp fra bunnen, ofte ved hjelp av gammelt avispapir, en melkekartong eller hva du måtte ha for hånden. Men forskning viser tydelig at toppfyring er både mer effektivt og gir mindre utslipp. Dessuten er det kun ved som skal brennes i ovnen, så dropp papiret!

  • Lykkes med toppfyring – steg for steg 

    1. Bruk tørr ved 
      Hos oss på Plantasjen kan du være helt sikker på at du får tørr bjørkeved. Veden kommer med kvalitetsgaranti, og den skal ha et fuktnivå på maksimalt 20%. Se tips til hvordan du kan sjekke om veden du har er tørr lenger ned i saken. 
    2. Stable veden liggende
      Når du skal fyre opp, stabler du vedkubbene liggende. Legg to vedkubber ved siden av hverandre i bunnen, pass på at de ikke går helt inni veggene eller glasset på ovnen. Legg to litt mindre kubber på tvers over de første. På toppen legger du opptenningsved eller noen småfliser. Ild trenger oksygen, så sørg for at vedkubbene ikke ligger for tett og at du ikke fyller ovnen med for mye ved. 
    3. Fyr fra toppen
      Bruk opptenningsbriketter eller tennposer når du skal tenne opp, men unngå avispapir og liknende. Tenn på i toppen av stabelen.
    4. Pass på trekken
      Dårlig trekk gir dårligere fyr og økt utslipp, så sørg for god trekk. Det tar minst ti minutter før ovnen er helt varm, og først da kan du justere ned luftinntaket eller lukke døren helt igjen. 

  • Toppfyring i ny og gammel ovn

    I Norge kom det krav om rentbrennende ovner i 1998, disse ovnene har to-stegs luftinntak, ett for primærluft, som brukes ved opptenning, og ett for sekundærluft, som tar over når ovnen er varm og sørger for jevn og ren forbrenning. I gamle ovner kommer all luft inn som primærluft. Toppfyring er likevel anbefalt også i gamle ovner, selv om partikkelutslippet ikke kan bli så bra som i en ny ovn, så er effekten god.

  • Oppbevar veden riktig

    Oppbevar veden innendørs for å unngå fukt – eller på et tørt sted fritt for regn og fukt. Hvorfor ikke lage en vedhylle langs en nisje i veggen? Det gjør det enklere å hente vedkubber til ovnen, og det skaper dessuten en lun stemning innendørs. Med vedstablere og vedstativ i ulike størrelser kan du stable opp så mye ved som du trenger og har plass til. De finnes i jern, tre og andre materialer. Finn noe i din smak for å gjøre veden til en del av innredningen.

    Paragraph Image
  • Slik sjekker du at veden er tørr

    Å bruke tørr ved er viktig ved fyring. Fuktigheten i veden bør ikke være over 20%. Men hvordan vet du om veden du har er tørr nok? 

    • Kjenn på vekten – tørr ved er lett, fuktig ved er tyngre. 
    • Hør på lyden når du slår to vedkubber sammen – tørr ved gir et smell, som når et balltre treffer en ball, mens fuktig ved gir en mer dump lyd.
    • Bruk Zalo-trikset – smør en liten klatt med Zalo i enden av en vedkubbe, og blås hardt inn i veden fra motsatt ende. Om det bobler i såpen på enden, så er veden tørr og klar for ovnen. 
    • Kjøp en fuktmåler – en ganske liten investering, som du også kan bruke når du skal sjekke om det er tørt nok til å beise terrassen eller male huset. 
  • Bjørk er førstevalget som fyringsved

    Den aller vanligste tresorten å fyre med i Norge er bjørk. Bjørk brenner godt, gir bra med varme og er lett å få tak i over hele landet. Og når bjørkeved brenner, fyker ikke gnister og glør ut på gulvet, noe som er kjekt uansett, men ekstra viktig om du har et åpent ildsted. 

    Andre treslag du kan fyre med

    • Rogn – brenner langsomt og jevnt, avgir varme uten å gnistre.
    • Eik – eikeved skal helst ha tørket i et par år før den brukes i kamin, ellers kan garvesyren skade røykganger.
    • Bøk – et treslag som brenner lenge og rolig, men det må i likhet med eik tørke i noen år.
    • Gran – brenner fort og gir raskt god fyr i ovnen, gnistrer en del og skal helst brennes i lukket kamin.
    • Furu og osp kan også brukes som fyringsved. Den første brenner med sprakende lyd, den andre rolig og jevnt uten å avgi for mye varme.