Bruk gressklipp til å forbedre hagen
Ferskt gressklipp er så næringsrikt at det har omtrent samme effekt på plantene som kugjødsel. Men ikke nok med det, gressklipp forbedrer strukturen på jorden, hjelper til med å bevare fuktighet og hindrer ugress.

Fordelene med å bruke ferskt gressklipp i dyrking og bed er mange. Så å si alle planter som er glad i nitrogen setter pris på gressklipp. Dessuten er det jo gratis og betydelig lettere å håndtere enn tunge sekker med gjødsel. Men hvordan skal man bruke gressklippet?
Det korte svaret er at du legger ferskt gressklipp i lag rundt plantene. Et 10 cm lett pakket lag pleier å være passe, og det skal helst legges på innen et døgn etter at du har klippet gresset. Hvis én runde med gressklipperen ikke er nok til å dekke hele overflaten, kan du fint dekke litt og litt av den med 10 cm hver gang du klipper. Et tykt lag tørker saktere og gir maksimalt med næring til plantene. Det er altså bedre dekke deler av flaten med 10 cm enn å spre gressklippet tynt utover hele flaten.
TIPS! Gressklipp er spesielt nyttig om du dyrker i sand, som ikke inneholder næring i seg selv. Gressklippet gir næring til plantene og bygger opp mold i jorden.
Fordeler med gressklipp
- Gjødsel
Gress gir masse næring og er rikt på nitrogen. Det passer derfor godt til å alle planter som er glad i nitrogren.
- Forbedret jordstruktur
Når meitemarken drar gresstråene ned i jorden og mikroliv og insekter bearbeider gresset, blir jordens struktur bedre. Jorden blir mer rik på mold og kan holde bedre på både oksygen, næring og vann – alt plantene trenger, med andre ord.
- Vannbesparelse
Gressklippet bidrar til at jorden holder på fuktigheten lenger, og du kan dermed vanne mindre – perfekt på en tørr sommer med vanningsforbud eller -restriksjoner.
- Mindre luking
Hvis laget av gressklipp er tykt nok, blir det vanskeligere for ugressfrø å komme til, og du kan luke mindre.
Hvor ofte bør du fylle på med gressklipp?
De fleste planter har godt av et par lag per år, men det finnes unntak.
Trær og busker kan dekkes med gressklipp de tre første årene, men etter dette kan de ha godt av et par år med pause.
Stauder og sommerblomster trenger ikke mer enn et lag hver eller hver annet år.
Næringskrevende grønnsaker kan gjerne få et lag med gressklipp i to omganger med en måneds mellomrom. Dette gjelder for eksempel kålplanter, spinat og mangold. Poteter kan også få gressklipp, men ikke legg det for nært potetgresset – ligger det for nært, kan det bli for fuktig, noe som gir risiko for bladmugg.
TIPS! Dekkdyrking beskrives som snarveien til nytt liv i jorden. I denne metoden spiller gressklipp en veldig viktig rolle.
Nysådde planter
Helt ferske planter er ofte litt følsomme. Legg gressklippet litt unna planten, slik at den ikke blir skadet av varmeutviklingen som oppstår når gresset brytes ned. Du kan for eksempel legge gresset i rader mellom de nysådde plantene. Større planter tåler mer, men pass på at plantene stikker opp av gresset og ikke er dekket av det.
Ugressfrø
Det kan være litt ugressfrø i gressklippet, men det er sjelden et stort problem. Hvis det skulle dukke opp en liten ugressplante, er det bare å fjerne den.
Snegler
Hvis du har problemer med brunsnegler som gjemmer seg under gressklippet, kan du prøve å legge bekjempelsesmiddel mot snegler med ferramol under gressklippet. Dette er ikke giftig for ander dyr eller mennesker, men veldig effektivt mot snegler.
Samle opp gressklipp
Rak alltid sammen gressklippet mens det er ferskt, helst innen et døgn etter at du har klipt plenen – da gir det mest mulig næring. En gressklipper med oppsamler er selvsagt til god hjelp, det gjør det veldig lett å samle større mengder med gressklipp. Lager du ikke nok gressklipp selv, kan du også spørre naboer og venner om du kan få av dem. Har du i stedet for mye gressklipp, kan du prøve å lage din egen jord og mold av gressklipp.

Svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
Les mer: