Hosta (bladlilje) – planting og stell

Hosta, også kjent som bladlilje, er en veldig lettstelt og populær flerårig hageplante, kjent for sine vakre blader og sin evne til å trives i skyggen – en perfekt staude for deg som liker det stilrent og enkelt.

Hosta (bladlilje) – planting og stell

Vitenskapelig navn: Hosta spp. 
Norsk navn: Bladlilje 
Familie: Aspargesfamilien (Asparagaceae) 

Hosta er en favoritt blant hageentusiaster, og det med god grunn. Planten får du i mange ulike varianter, bladene kan være grønne, blålige, gule eller variegerte – med hvite eller kremfargede kanter. Bladverket er tett og frodig, og planten kan stå i årevis på samme plass uten mye stell, den kommer villig igjen år etter år og blir egentlig bare finere med årene.  

Det finnes over to tusen varianter av hosta, og det er den store variasjonen i bladverket (både når det kommer til farger og mønstre) som gjør planten til et samlerobjekt blant de ivrigste. Hosta plantes med andre ord for bladenes skyld, men den blomstrer også – vanligvis med blomster i hvite og sarte blå- og lillatoner, på høye stilker som stiger over bladverket, til glede for bier og andre pollinatorer.

Se vårt utvalg av hosta (bladlilje)

Perfekt i skyggen, som bunndekker og i potte

Hosta er en super plante for skyggebed, under trær, langs stier eller som bunndekker. Siden hosta brer seg utover i bedet med tiden, holder den ugresset unna og hjelper til med å bevare fuktigheten lenger i bedet.

Mange spør oss om de kan plante hosta i utepotter, og det kan du absolutt. Å fylle utepottene med stauder er noe flere og flere sverger til. Velg en stor potte, fyll den med god jord og plant i vei. Planten vil visne ned om høsten, akkurat som i bedet, men kommer tilbake til våren.

Les også
Stauder i bed og potter – planting og stell

Planting av Hosta

Hosta kan plantes fra tidlig vår til sen høst. De etablerer seg raskt, men vokser forholdsvis sakte. Hvis du vil ha et frodig bed på kort tid, kan du plante ganske tett. Når plantene vokser til, kan du dele dem.

Plassering

De fleste typer hosta trives best i halvskygge til skygge. Sortene med grønne blader trives best i skyggen, mens sortene med gule eller hvite kanter gjerne vil ha litt sol for å få frem fargene. Mange av de blålige, gule og tykkbladede klarer seg også i full sol. Hosta er generelt ganske tilpasningsdyktig til solforholdene.

Jord

Hosta liker fuktig, godt drenert jord. De trives i jord som er rik på organisk materiale, så bland gjerne inn litt kugjødselkompost ved planting. Men også når det kommer til jorda kan hosta tilpasse seg i stor grad.

Stelletips for hosta 

Det er bare noen få enkle knep som skal til for å holde en hosta fin lenge.

  • Vanning 
    Hosta foretrekker jevn fuktighet. Vann planten regelmessig, spesielt i tørkeperioder. Sørg for at den ikke blir stående i vann, da dette kan føre til rotråte. 
  • Gjødsling 
    Hosta trenger næring for å bli stor og fin. Gi planten gjødsel tidlig på våren, og gjerne en runde til i løpet av sommeren. Du kan for eksemepl bruke kugjødselkompost, vanlig hagegjødsel eller Trim Blå. Du kan også gi planten et topplag med ny jord hver vår. 
  • Beskjæring 
    Hosta krever minimal beskjæring. Etter blomstring kan blomsterstilkene klippes bort. På høsten kan du godt la de visne bladene ligge over planten som et naturlig vinterdekke, for så å klippe av alt det gamle og døde tidlig på våren. Dersom bladene er tydelig angrepet av sopp på høsten, bør du imidlertid fjerne bladene før vinteren kommer. 
  • Snegler og skadedyr 
    Snegler, dessverre inkludert brunsnegler, er den største utfordringen for hosta. Bruk sneglemiddel, sneglefeller eller kobberbånd rundt planten for å holde dem unna. Hold området rundt planten rent for å redusere angrep. 

Dele hosta 

Hosta kan deles for å få flere planter, for å forhindre at planten blir for stor for plassen den står på eller rett og slett for å fornye den – plantene blir tette. Vent gjerne til plantene er 4 til 5 år gamle før du deler dem for første gang. Det beste er å gjøre dette tidlig på våren, før bladene dukker opp, men planten kan også deles på høsten.  

  1. Grav opp planten. Hosta har kraftige røtter, så ikke vær redd for å ta litt i, planten klarer seg selv om noen blader og røtter blir ødelagt.
  2. Del rotklumpen med en skarp spade eller kniv, pass på at hver del har nok røtter til å overleve på egen hånd.
  3. Plant delene der du vil ha dem, bare sørg for at det er en plass de vil trives.
  4. Vann godt, og fortsett å vanne mens plantene etablerer seg.

Samplanting med hosta 

Hvis du skal plante hosta sammen med andre planter i et bed som er i skygge til halvskygge, er det viktig å velge planter som trives under de samme lys- og fuktighetsforholdene. Her er noen forslag: 

  • Spir (Astilbe) 
    Trives godt i skygge og halvskygge, og liker fuktig jord. Blomstene gir en fin kontrast til hostaens bladverk. 
  • Alunrot (Heuchera) 
    Kommer i mange forskjellige farger og kan gi en fin kontrast til hosta. Trives i skygge til halvskygge. 
  • Bregner 
    Trives i skyggefulle områder og gir en fin tekstur sammen med hosta. 
  • Forglemmegeisøster (Brunnera macrophylla) 
    Har attraktive blader og små blå blomster som lyser opp i skyggen. 
  • Skumblomst (Tiarella) 
    Har flotte blader og hvite til rosa blomster. Trives i fuktig, skyggefull jord. 
  • Starr (Carex) 
    Et prydgress som gir en fin tekstur og kontrast til de store hosta-bladene. 

Hosta er spiselig 

Selv om hosta først og fremst dyrkes for det dekorative bladverket, kan unge skudd av hosta faktisk spises. I Japan er det lang tradisjon for å sanke «sansai» (fjellgrønnsaker), deriblant hosta. Alle typer hosta kan spises, men det er stor variasjon i smaken. Hosta grandiflora skal være en av de mest brukte og velsmakende sortene.   

Vil du teste hosta i maten, er det på våren du bør stå klar. Når skuddene kommer opp fra bakken, som spisse, grønne spyd, kan du kutte de ned og tilberede de, som om de var asparges (skuddene likner faktisk litt på asparges også). Pass på så du bare kutter av noen skudd fra hver plante, slik at de vokser seg store og fine i bedet også. 

Giftig for hund og katt 

Selv om hostaskudd er spiselige for mennesker, kan hosta føre til kvalme, oppkast og diaré hos hunder og katter, så pass på dine firbente venner.  

Vær tålmodig på våren 

Hosta visner helt ned hver høst, og det tar litt tid før de kommer opp igjen om våren. Det er fort gjort å tro at planten ikke har overlevd vinteren, men utover våren dukker skuddene opp – og snart bugner det over av vakre blader i bed og potter igjen. 

Se vårt utvalg av hosta (bladlilje)



TIPS FRA GARTNEREN
Elin F. Nordli, planteviter og tekstforfatter på Plantasjen, med mastergrad i hagebruk og en helt spesiell forkjærlighet for dagliljer (Hemerocallis).
 

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:

Temaer:

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen