Hurtigguide for barlind
Stelletips
- Plassering
Når det gjelder lysforhold, er ikke barlinden kresen. Den trives både i dyp skygge og direkte sol, faktisk er den en av de mest skyggetolerante plantene vi har. Det er imidlertid verdt å merke seg at sol er en forutsetning for at barlind skal vokse. Hvis du planter den på et svært skyggefullt sted, må du altså regne med at veksten avtar. - Jord
Barlind trives best i moldrik, næringsrik og godt drenert jord. De aller fleste typer barlind trives dessuten i jord med et høyt kalkinnhold og vokser gjerne langs kysten.
- Vanning
Det er viktig at barlinden får stå i jevnt fuktig jord, og det er spesielt viktig å vanne den og unngå at den tørker ut ved nyplanting.
- Gjødsel
Gjødsel er også viktig for at barlinden skal vokse, så sørg for å gjødsle med fullgjødsel om våren, ved sankthanstider og i slutten av juli.
Kjøper du barlind og planter den som hekk eller prydbusk, er det en investering for fremtiden. Den er et trygt valg fordi den trives med mange forskjellige forhold og tåler det meste av det naturen og vi mennesker kan komme til å utsette den for.
Det er med andre ord en svært takknemlig plante som ikke bare blir tett og fin og kan formes etter ønske. Den er dessuten et historisk viktig tre med svært lange tradisjoner her i landet.
Barlind – den perfekte lettstelte hekkplanten
Til tross for at mange nok setter pris på barlindens flotte utseende, er den ikke særlig utbredt. Det skyldes for en stor del av barlinden trives best i de sørlige delene av landet vårt. Der vokser den i en viss utstrekning vilt, men er også populær plantet, som en takknemlig plante i hekker eller som solitær. Den tåler hard beskjæring og kan dermed klippes i forskjellige former og mønstre. Barlinden får da nye skudd og blir enda tykkere og tettere.
Barlinden har funnes i norden i svært lang tid, noe vi ser bevis på ute i naturen, der viltvoksende varianter kan bli opp mot 15 meter høye. Buskvarianten blir normalt 2–3 meter høy, men trevarianten, som finnes i mindre populasjoner i Sør- og Vest-Norge, kan spores tilbake til bronsealderen.
Barlindved er svært seig og robust og dermed også et populært materiale blant snekkere. Historisk sett ble mange verktøy og våpen laget av barlind.
Beskjæring av barlind
Barlind tåler hard beskjæring, men det beste er likevel å beskjære regelmessig for å få en tett fin vekst fra starten. Den beste tiden for å beskjære Barlind er på våren før vekstart eller i JAS månedene, juli, august og september.
En vakker, anonym og trofast følgesvenn
Barlinden kan bli svært gammel og vokser sakte. Det betyr at når man først har lykkes med å etablere en barlindhekk, kan man nyte synet av den i mange år og se den bli litt større og fyldigere for hvert år som går.
Barlinden er en barplante og holder seg grønn året rundt. Barnålene er myke og mørkegrønne. Treet har et relativt anonymt utseende, men siden det tåler klipping og beskjæring godt, kan det formes i mange forskjellige mønstre og former som gjør seg i hagen. Det brukes blant annet i store hagelabyrinter.
Voksemåten er den samme som hos einer: enten loddrett som små trær eller krypende langs bakken. Barlind kan da også med fordel brukes på samme måte som einer.
Barnålene har en flott, mørkegrønn farge om sommeren og høsten, som kan mørkne ytterligere om vinteren. Om våren kommer det nye, lysegrønne skudd som modner i løpet av sommeren, da også de små, diskré blomstene springer ut. I september og oktober blir bærene modne, men det finnes også barlindvarianter uten bær.
Enkelte mener at det myteomspunne Yggdrasil-treet egentlig var en barlind siden det blir beskrevet som eviggrønt og populært blant rådyrene, noe som stemmer med barlindens egenskaper. Uansett er barlinden et tre med en lang historie og som dessuten har noen veldig fine egenskaper vi kan nyte godt av i hagen.
Barlind er en barplante som egner seg godt som hekk. Den tåler hard og omfattende beskjæring samtidig som den trives med de fleste forhold og jordsmonn. Luftforurensning og veisalt påvirker den ikke i nevneverdig grad.
Barlind er giftig
Hele planten, fra røtter og bar til frø og grener, er svært giftig. Det eneste som ikke er giftig, er fruktkjøttet rundt frøene, men for alle som har barn og dyr er det viktig å være forsiktig og oppmerksom på at det kan være fristende å smake, ikke minst på bærene.
Noen fakta
- Hele planten bortsett fra det saftige fruktkjøttet i bærene, er giftig.
- En veldig populær plante, men ikke særlig vanlig som viltvoksende.
- Flott som hekk eller beskyttelse mot innsyn.
- Svært saktevoksende. Den største kjente barlinden har en stamme med diameter på fire meter.
- Trives best i de sørlige delene av landet.
- Enkelte mener at Yggdrasil var en barlind.
- Oppført som «sårbar» på den norske rødlisten for 2015.
- Kan vokse som både busk og tre.
- Et hardt og seigt tre. Historisk sett har det blant annet vært brukt i pilebuer.
- Et ettertraktet treslag blant finsnekkere. Svartbeiset kjerneved av barlind kalles «tysk ibenholt».
- Kan bli opptil 3000 år gammel.