Vitenskapelig navn (Latin): Aster
Familie: Kurvplantefamilien
Stauden asters er en grunnleggende plante i manges bed, ikke minst på sensommeren og helt til frosten kommer. Når den vokser i en tett klynge ligner asters på en eksplosjon av farger, og lokker til seg bier og sommerfugler.
Tre fordeler med asters i bedene dine
- Vakker i sammenplantinger
- Sprer farger og duft langt ut på høsten
- Finnes i mange varianter og farger
Asters – sensommerens perle i hagen
Innen astersslekten finnes det mange ulike arter, både ettårige og flerårige. De setter frø på høsten og kommer igjen året etter. Selv om asters finnes i flere farger har alle sortene en gul skive i midten.
Så asters fra frø
Du kan så asters innendørs i mars og plante ut etter at risikoen for frost er over. Les på frøposen om planteavstand og dybde.
Stelleråd for asters
- Plassering og lysbehov
Asters trives i sol og halvskygge, og holder seg lenger med en svalere plassering. Kan med fordel plantes i potter på balkongen, terrassen eller ved inngangsdøren. Kan også plantes i blomsterbedet og er da flerårig selv om den påfølgende år vil bli betydelig høyere. - Jord
Plant asters i jord som er lett sandholdig og rik på humus. - Beskjæring
Klipp regelmessig bort visne blomster for ekstra lang blomstringstid. - Næring
Næring bør tilføres regelmessig.
Tips: forleng blomstringen gjennom å regelmessig klippe vekk blomstrer som har blomstret ferdig. Det gir plass til nye knopper. Glem heller ikke å tilføre næring med jevne mellomrom.
Asters er fin i samplantinger
Asters er fin til planting utendørs, gjerne mange i gruppe. Bland gjerne inn andre planter i pottene sammen med asters, for eksempel hebe, sølvregn, sølvsvineblom eller alunrot som har vakre blader i ulike farger. Det er også fint å sette sammen flere potter i en gruppe med ett planteslag i hver potte. Gress og sedumplanter kan da passe fint med asters.
Asters som borddekorasjon
Ettersom asters er lavtvoksende når den kjøpes i potte passer den fint som borddekorasjon. De litt lengre blomstene passer også bra som snittblomst i en vase og forgyller bordet til sensommerfesten.
Tørke asters
Når astersbuketten begynner å henge litt kan du tørke den og gi den evig liv. Heng buketten opp-ned, så får du fargen til å bevares i blomsten og at stilken holder seg rett. Vent noen uker, deretter kan du sette den tørkete buketten i en vase og gjøre den til en vakker interiørdetalj.
Ulike sorter og farger
Asters er en klassisk blå blomst, men det finnes også i farger som rødt, rosa, lilla og hvitt. I tillegg til flere fargenyanser, kan du også finne flere varianter som har andre former enn den klassiske astersen.
Noen typer asters
- Asters ‘Pompon’ – blomstene har rundere form og stikker seg frem i bedet
- Asters ‘Unicum’ – blomstene er røffere i utseendet, og minner om koraller
- Alpeaster – en asters som trives på steingrunn og i næringsfattig jord
- Klisterasters – en staude som lokker til seg sommerfugler og passer perfekt som snittblomst
I tillegg til de ovennevnte finnes det andre varianter, som balsamasters, høstasters og sommerasters. Finn din favoritt til dine blomsterbed og nyt sensommeren.